Régen ciki, ma trendi - így hódította meg a beton a lakásokat

Az idei design trendek a különleges megoldásokról, a visszafogott, hamvas árnyalatokról, dekoratív mennyezetekről és extravagáns kiegészítőkről szólnak. Nem csoda, ha az aktuálisan reflektorfényben lévő irányzatok között a beton is megjelenik, amely minden helyiségben teret kap a szezonban. Durvának tűnhet elsőre, de szofisztikált tud lenni, ha okosan bánunk vele. Mutatunk néhány példát.

A beton térhódítása

A beton használata az enteriőr designban nem újkeletű, de egy olyan trend, amely most kezd szárnyalni. A padlóburkolattól a falakon át egészen a bútorokig minden helyiségbe beilleszthető, ráadásul egyedi, extravagáns megjelenést kölcsönözhet bármely szobának, amennyiben szofisztikáltan alkalmazzuk. A következőkben képekkel is alátámasztjuk, hogy ez a stílus a lakás különböző részeiben abszolút megállja a helyét, ha visszafogott elemekkel kombináljuk, amelyek nem erősítik ezt az egyébként is durva anyagot. Színek tekintetében itt jön képbe leginkább a minimalizmus, a neutrális árnyalatok, hiszen a szürkés beton sajnos kevés esetben tűri meg az élénk tónusokat - már ami az esztétikus vizuált illeti.

A nappaliban

A leglátványosabb beton-megoldás a fürdőszobán kívül a nappaliban lehetséges. Dönthetünk úgy, hogy csak a padlót vagy a falakat borítjuk be az anyaggal, de akár mindkettő működhet egyszerre - ehhez azonban tényleg egy letisztult designra van szükség, és nagyobb térre.

A szürkéhez jól passzol a fekete, a fehér és a bézs vagy barna árnyalatok. Ha egy kicsit mégis elrugaszkodnál a nagyon neutrális színektől, akkor próbáld meg olajzölddel vagy sötétkékkel kombinálni - még ez is működhet, ráadásul ad egyfajta eleganciát az egész összképnek.

A fürdőszobában

A beton felületeket egyszerű tisztítani, nem kényesek. A fürdőszoba bőven elbírja ezt az anyagot, mert ebben a helyiségben szokták egyébként is alkalmazni az ehhez hasonló ridegebb materiálokat.

Amennyiben mégis soknak éreznéd a beton felületet, csupán egyetlen falat is "felöltöztethetsz" vele a fürdőben. Ha az alábbihoz hasonló fényes, tágas tér áll rendelkezésedre, nem is szükséges nagyon "belerondítani" a minimál képbe.

A konyhában

Ha betonról van szó, a konyhában érdemes a padlóban és a bútorokban - főként a pultban és egyéb munkafelületekben - gondolkozni. Ahogy említettük, könnyen takarítható anyagról van szó, ami a főzés során keletkező szennyeződések miatt praktikus lehet.

A hálószobában

Talán ez a legritkább helyiség, ahol betont szoktak alkalmazni, de nem lehetetlen. Két véglet létezik: az egyik a teljesen monokróm megoldás (amilyen a képen is látható), amikor szinte csak szürke elemekkel dolgozunk. A másik szintén a falakat veszi célba - csak ezeken a felületeken alkalmazzuk a betont, a többi design elem lehet változatos, akár színes is a háló esetében.

Kültér - avagy a terasz is elbírja

A terasz és más kinti helyiségek esetében gyakran alkalmazzák a betont, az alábbi kép pedig tökéletesen prezentálja, hogy melegebb, természetes anyagokkal is kombinálható, ha arról van szó - például fával.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak

Címkék: