Bajza utca 1. - Íme Budapest legrejtélyesebb háza

Számtalan olyan épület mellett megyünk el nap mint nap, amelynek igen különleges története van, mégsem tudunk róla. Most a hetedik kerület ékszerdobozáról mesélünk, olvasd el az izgalmas történetet, és hogy kik éltek itt.

Azok a régi szép idők

1967-ben készült el a 7. kerület gyöngyszeme, a Bajza utca 1. szám alatti garzonház. Akkor még nem sejtették, hogy rövidesen a város egyik leghíresebb, legrejtélyesebb épületévé növi majd ki magát a garzon. Több legenda, ikon lakott itt, a házban, amely tulajdonképpen egy mini városnak felelt meg.

A ház első lakója Ruttkai Éva volt, az épületben egyébként 160 lakás volt és van máig. Ám legendákból ezután sem volt hiány, a következő években ide költözött Latinovits Zoltán, Csűrös Karola, Péchy Blanka, Harangozó Teri, Korda György és hajdani párja, Mátray Zsuzsa is. Korábban a Bors beszélgetett Rezsabek Nándorné Ibolyával, aki az elsők között költözött az épületbe, és a mai napig itt él.

"Akkoriban szokás volt, hogy a lakók összeültek a társalgóban. Minden emeleten volt egy. De ma már csak raktárnak használják őket. A 60-as, 70-es években hatalmas kártyacsaták zajlottak ott. Az egyik törzsvendég Korda György volt, aki rendszeresen beállt játszani. Rajta kívül nehéz volt találkozni más hírességgel, más életritmusban éltek, mint mi. Latinovits Zoltánnal a liftben futottam össze. Zárkózott, megközelíthetetlen művész volt, de közben nagyon kedves, udvarias."

Azt is elárulta, hogy Latinovits nem szerette, ha rajta kívül más is tartózkodik a liftben, ennek pedig gyorsan híre ment, így a lakók ilyenkor inkább vagy a lépcsőt használták, vagy újra hívták a liftet, előre engedve a művészt. Nem véletlenül mondtuk, hogy olyan volt, mint egy kisváros. A házban működött könyvtár, sőt, nővérszoba is volt a negyediken. Nővér ugyan nem volt műszakban, de elsősegélydoboz igen, így ha nem tartottak otthon egészségügyi felszerelést, azonnal tudtak mihez nyúlni. A tetőteraszon süttethették magukat, sőt, külön fürdő is üzemelt nőknek és férfiaknak. Mosoda is működött, a lakók csak leküldték a szennyest, és már másnap mehettek a friss, tiszta ruhákért. A ma már élelmiszerbolt, amely lent működik, egykor étteremként üzemelt. A lakók által megrendelt fogásokat innen étellifttel küldték fel a lakásokba. A liftet mára befalazták, a méretszabály azonban máig él - a lakások egységesen 36 négyzetméteresek.

A lakóknak mindössze egy nagyon szigorú szabálynak kellett megfelelniük: csak egyedülállók vagy gyerek nélküli párok költözhettek a házba. Amennyiben egy lakónak gyereke született, azonnal új otthon után kellett nézniük, ebben az épületben nem maradhattak, ugyanis úgy érezték, oda a nyugalom, ha jön a baba.

Fotósorozat a házról

Kattints a további képekért!

Leadfotó: Fortepan

Oldalak