Home&Design

Tippek az ágyi poloska ellen: így védekezz és szabadulj meg tőle

Megosztunk veletek minden apró és fontos tudnivalót az ágyi poloskával kapcsolatban.

Ismerkedj meg az ágyi poloskával

Az ágyi poloska (tudományos nevén Cimicidae) a vérszívó rovarok családjába tartozó betolakodó, ami világszerte sok problémát okoz otthonainkban. Feltehetőleg a Közel-Keletről származik, és szinte minden lakott területen előfordul, Budapesten az elterjedtsége a '90-es évek vége óta egyre nő. Hossza kb. 5-7 milliméter, a kifejlett változata barna színű, alapjáraton lapos (táplálkozáskor ő is kigömbölyödik).

Hogy vehetjük észre?

Az ágyi poloska a szúnyogcsípéshez hasonló elváltozásokat okozhat a bőrön. Az alábbi tényezőkből lehet észrevenni a jelenlétét:

  • az általa vedlett bőr,
  • vérpöttyök az ágyneműhuzaton,
  • poloska ürülék - apró fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon,
  • peték (maximum 1 mm-esek, fehér színűek).

Nehéz megszabadulni tőle

Az ágyi poloska irtása nem könnyű, mert sokszor a kártevő ellenáll a speciálisan ellene kifejlesztett szerekkel szemben. Mivel nyomaikat elég nehéz észlelni alapvetően, ezt a projektet érdemes szakemberre bízni, és az összes lehetséges búvóhelyet - ágyak és azok közvetlen környezetét - kezelni kell. Az ágyneműt és a ruhákat célszerű magas fokon (legalább 60 fok) kimosni, így hatékonyan poloskamentesíthetjük őket.

Módszerek az irtására

Többféle módszer is létezik arra, hogy megszabaduljunk a rovartól. Szóba jöhet például permetezés, porozás vagy hidegködképzés, de bármelyikkel is dolgozzunk, a folyamatot 2 héten belül gyakran meg kell ismételni, mivel az engedélyezett irtószerek a peték - amik 10-14 nap alatt kelnek ki - ellen nem hatásosak.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: Instagram

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!