A gyönyörű kert titka - A komposztálás fontossága

A kert komposztálása és trágyázása előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, ha tápanyagban gazdag földre és egészséges növényekre vágyunk. Lássuk, hogy mit is kell tudni a témával kapcsolatban!

Ha fontos számunkra, hogy ne csak szépek, de egészségesek is legyenek a növényeink, akkor felejtsük el a mesterséges trágyákat és a vegyszereket, inkább válasszuk a bio megoldást. A kertészetekben jó minőségű trágya és komposzt is kapható általában, de még olcsóbban kijöhetünk, ha a környéken található gazdaságot szabadítjuk meg a trágyától. A saját komposztáló elkészítése pedig könnyebb, mint gondolnánk.

A komposztálás alapjai

A legértékesebb tájszépítő források egyike a komposzt, melyet a kisebb kertekben is előállíthatunk, mindössze növényi hulladékra, tojáshéjra, levelekre, fűre és ágnyesedékre lesz szükségünk.

Persze a megfelelő komposzt képződéséhez elengedhetetlen a baktériumok és gombák jelenléte is, hogy sötét és tápanyagban gazdag végeredményt kapjunk.

A házi barkács tudnivalói

Ha nincs kedvünk barkácsolni, már bármelyik kertészeti vagy barkácsáruházban kaphatunk kész komposztálóládát, ami nem csak praktikus, de könnyen mozgatható és tisztítható is. Persze a láda mellett akár halomban is gyűjthetjük az újrafelhasználni kívánt zöld hulladékot, de talán az első megoldás sokkal esztétikusabb és kevésbé ront a kert élvezeti értékén. Fontos, hogy a házi komposztnak mindig legyen fala, akár téglából vagy fából és mindig legyen egy olyan munkafelület, ahol könnyen átfordíthatjuk az anyagokat, illetve a tetőről se feledkezzünk meg, hogy a hő ne távozzon és az eső se rohassza el túlságosan a zöld hulladékot.

Oldalak

  • 1
  • 2