Apróságok, amikkel sokat tehetsz a Földért - Kezdd kicsiben még ma!

Vajon otthonról is megmenthetjük a világot? A kérdés nem költői, s nem is csak egy fikciós film kapcsán merülhet fel bennünk, hogy aztán ezt a nemes cselekedetet meghagyjuk a jóképű szuperhősöknek vagy csinos hősnőknek. Elég, ha a hírfolyamunkra pillantunk, ahol szinte minden percben felbukkan egy-egy klímaváltozásról szóló cikk, s máris új értelmet nyer a világ megmentése. Hétköznapi cselekedeteink új megvilágításba kerülnek. Soha nem volt szükség annyi hétköznapi hősre, mint most. Kezdd kicsiben még ma! (x)

Mind tehetünk valamit

Aki nem hallott még a klímaváltozásról, az valószínűleg egy sötét veremben töltötte az elmúlt néhány évtizedet, de az utóbbi pár hónapot biztosan. A téma ott pörög a közösségi médiában, a híroldalakon, egyre többünk fejébe befészkeli magát a gondolat, hogy valamit nagyon elrontottunk, és helyre kellene hozni valahogy.

Ki-ki vérmérsékletétől függően megteszi, amit tehet, lemond a műanyagról, nem ül többé repülőre, kiszáll az autójából és tömegközlekedésre vált, húsmentes napokat tart, pénzt adományoz a klímavédelmi projektekre, odafigyel, hogy milyen termékeket választ. Talán ritkán gondolunk arra, hogy mi köze lehet a natúrkozmetikumoknak a planktonokhoz, vagy hogy egy-egy utántöltő megvásárlásával hány százalék felesleges csomagolást spórolhatunk meg, de ezek az apró döntések is fontosak.

Egy új kihívás

A dm ősszel maga is szemléletformáló programmal hívja fel a figyelmet a tudatos fogyasztásra, azokra a környezetbarát termékekre és lépésekre, amelyek alternatívát jelenthetnek a hétköznapokban. Ha körülnézel a kozmetikumaid között, és betartasz néhány apróságot, máris sokat tehetsz: pl. keress többfunkciós termékeket, így kevesebb csomagolóanyagot viszel haza!

Nézd meg a címkéket, keresd a gyengédebb összetevőket. A logók, védjegyek jó barátaink, keresd őket, mert a környezetbarát jellemzőkről adnak tájékoztatást. Ha dekorsminket vásárolsz, előtte nézd meg, mely színtípusba tartozol, így azokat választod, amelyek biztosan jól állnak, és megkíméled magad rengeteg felesleges terméktől. Figyelj a csomagolásokra, hogy újrahasznosított anyagból készülnek-e, és hogy újrahasznosíthatók-e.

Nem is olyan nehéz lépések, ugye?

Ha csatlakozol a dm facebook kihívásához, és megmutatod, Te milyen lépéseket teszel a zöld úton, egy közös jótékony célhoz is hozzájárulhatsz, hiszen a dm minden résztvevő után 100 forinttal segít egy környezetvédelmi projektet: a cél az 1 millió forint elérése, amelyet a jövő évi Tiszai PET Kupa támogatására fordít a drogéria.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!