Fashion&Beauty

,,Túl komolyan veszem a divatot" - Interjú a SmizeDivat bloggerével

Hubert Csaba, a SmizeDivat by Chaby divatblog írója igazán feltűnő egyéniség, aki nem csak színes darabjaival és pasiktól szokatlan stílusérzékével, de a divatról alkotott határozott véleményével is kitűnik a szürke tömegből.

Mesélj kicsit magadról!

Egerben születtem és jártam iskolába, már akkor felötlött bennem, hogy divatblogot írjak. Ennek már közel három éve. Mindig is érdeklődtem a művészetek iránt, gyerekkorom óta szerettem rajzolni, ezért is választottam a vizuális kommunikáció szakot. Suli alatt a legtöbb időt a textil szakon töltöttem, ami nem meglepő, mert az öltözködés mindig meghatározó volt az életemben. Diploma után döntöttem úgy, hogy megosztom élményeimet az emberekkel és komolyan vettem a blogírást. Foglalkozásomat tekintve művészet (vizuális kultúra) tanár vagyok, de nem dolgozom a szakmámban. Jelenleg stylistként és visual merchandiserként dolgozom Budapesten.

Mit jelent számodra a divat?

Abszolút önkifejezés , mely tükrözi a személyiségemet. Lehet néha túl komolyan veszem a divatot, de ez szerintem megbocsátható egy divatbloggernek. Az öltözködés egy olyan nonverbális kommunikáció, mely szavak nélkül az első pillanatban elárul rólunk sok mindent. A szakdolgozatom írásakor is több kísérletet tettem arra, hogy egyszerű járókelőket figyeltem meg az utcán, majd kérdőívben kérdeztem meg 100 embert az öltözködéssel kapcsolatban. Természetesen nem szabad a külső alapján véleményt alkotni, de meglepő eredmény született. A megkérdezettek több, mint háromnegyed része elismerte a ruha véleményformáló hatását és társadalmunkban elfoglalt helyét, fontosságát.

Hogy határoznád meg a stílusod?

Nem kategorizálnám, hiszen szeretem mixelni a különböző stílusokat és kombinálni az anyagokat, mintákat, fazonokat. Egy dandy férfi érzékenysége, egy őrült divatrajongó szenvedélyessége és egy művészlélek bohémsága jellemzi az öltözeteimet.

Pasiként hogyan/honnan jött az ötlet, hogy divatblogot indíts?

Magyarországon a férfiak megítélése a divattal kapcsolatban még mindig megosztó, ezért is ragadok meg minden olyan lehetőséget, mely segít ezen javítani. Abszolút hobbiként kezdtem a blogolást. Szerettem volna egy olyan oldalt, mely inspirációt nyújt azoknak, akik érdeklődnek a divat iránt. Sok külföldi divatblogot olvastam és belőlük merítettem erőt, hogy létrehozzak egy igényes, minőségi online naplót mind tartalom, mind pedig vizualitás szempontból. Az tény, hogy pár éve még nagyon kevés személyes bloggal találkozhattunk, ma már azért Magyarországon is sokkal több a férfiblogger. Mindig nagyon könnyű elkezdeni írni, de fennmaradni és ismertté válni, annál nagyobb kihívás.

Szerinted mi a sikeres blog titka?

A személyes hangvétel, az igényes külső és tartalom rendkívül fontos, de mindez semmit sem ér, ha nem jut el emberekhez. Szükség van arra, hogy a különböző közösségi oldalakat (Facebook, Instagram, Twitter) is használjuk, melynek ugyanúgy rendszeresen frissülnie kell. Mindez már nem művészet, hanem kőkemény verseny és rengeteg munka. Virtuális naplómban az olvasók elsősorban saját outfiteimről készült összeállításokat láthatnak, emellett az aktuális férfidivatról és a helyi divateseményekről is olvashatnak. Mivel teljes alakos képeken mutatom be saját stílusomat, így egyértelmű volt, hogy felvállalom arcomat és a nevemet adom mindehhez, így az egész még személyesebb. Az olvasóim láthatják, milyen ha a ruhákat nem egy modell, hanem egy hétköznapi srác viseli, hiszen erről szól egy igazi street fashion blog.

Fotós: Gyermán Petra

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
A műsor elődöntőjében óriási izgalmaknak lehettünk szemtanúi, hiszen a tét az volt, hogy ki az a négy versenyző, aki a döntősök közé jut az idei utolsó adásba, ahol jövő héten kiderül, ki nyeri majd...
Fashion&Beauty
A brit királyi családban jól ismert, hogy a szépség terén az egyszerűség a divatszabály. Ám Diana hercegnő megmutatta, hogy vannak szabályok, amiket érdemes megszegni.
Lifestyle
A Halak életében lehetőségekkel teli időszak veszi kezdetét. Napi horoszkóp!