Mit vegyünk figyelembe a sportcipő kiválasztásakor?

Cipők terén ma már bőséges a választék. Választhatunk cipőt elegánsabb eseményre, sportoláshoz, utcai viseletre. Színek tekintetében sem kell csalódnunk, csak akkor lehetünk bosszúsak, ha nem vettük figyelembe a lábunk anatómiáját, amikor lábbelit vásároltunk. (x)

Fogalmazzuk meg cipő-céljainkat

Cipővásárlás előtt a legfontosabb dolog, hogy azonosítsuk a célunkat. Miért is van szükségünk az adott cipőre? Munkába, sportoláshoz, nyaraláshoz, túrázáshoz szeretnénk cipőt venni? Hiszen ez alapján leszűkíthetjük a kört és biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legjobb cipőt vásároljuk meg, amely kényelmes, komfortos és még divatos is. Mit vegyünk figyelembe a sportcipő kiválasztásakor? Mutatjuk a válaszokat!

Illeszkedjen a lábunkra

Ez furán hangzik, mégis hasznos tanács, hiszen a cipőnek nem csak a hosszúságát szükséges megmérnünk, hanem a szélességét is. Hiába vásárolunk a lábunkkal azonos méretűt, ha a cipő keskeny, a mi lábunk pedig széles. Szorítani fog, kényelmetlen lesz és minden lépés kínszenvedés lesz benne. Jó, ha tudjuk, hogy a cipőnek kell alkalmazkodni a láb alakjához és nem fordítva. A nők gyakran akkor is megvesznek egy cipőt, ha szorítja a lábukat, a férfiak pedig hajlamosak a kelleténél nagyobb lábbelit vásárolni maguknak. Egyik sem jó megoldás, hiszen sportolásnál mindkét cipő balesetveszélyes lehet.

Vegyük figyelembe a stílusunkat és a cipő funkcióját

Ma már a férfiak is egyre inkább figyelembe veszik a dressz kódot és nem vesznek fel sportcipőt egy esküvőre. Cipővásárlás előtt nagyon könnyedén leszűkíthetjük a kört, ha tudjuk, hogy milyen célból vásárolunk cipőt. Ha a mindennapi futáshoz van szükségünk lábbelire, akkor a sneaker cipők között válogatunk, ha formális cipőt keresünk, akkor írjuk be a keresőbe, hogy elegáns férfi vagy női cipő. Ezzel nagyon le tudjuk egyszerűsíteni a vásárlás menetét. Azzal is, ha ismerjük önmagunkat és tudjuk, hogy milyen a stílusunk. Hiszen a cipő sokat elárul mind az ízlésünkről, mind a személyiségünkről.

Amennyiben sportcipőt szeretnénk vásárolni, több szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy pontosan milyen sportot űzünk majd benne. Gyalogláshoz, túrázásához és alapvetően mindenféle mozgáshoz lényeges, hogy a cipő kényelmes legyen, és puha párnázottságot biztosítson a lábaknak. Ha csak egy laza sétához van szükségünk sportcipőre, akkor azt is tudnunk kell, hogy csak sportruházattal, vagy az utcai ruháinkkal is kompatibilis lábbelit néztünk ki magunknak?

sportcipő választása utcára mindennapokra

A futócipőnél nem csak a kényelem az alapvető kritérium, hanem az is elemi, hogy könnyű legyen. Beltéri edzésen, fitnesztevékenységeknél feldobja a napunkat, ha egy vidám, mintás, élénk színkombinációval készült cipőt húzunk a lábunkra. Egy ilyen cipő még a teljesítményünket is fokozhatja.

A minőség is fontos?

Erre a kérdésre egyértelműen igen a válasz. A cipő minősége nagyon sokat számít. A kiváló minőség, magas tartósságot biztosít, ami azt is jelenti, hogy a kedvenc cipőnket hosszú ideig élvezhetjük. A minőséget garantálja az anyag, amiből a cipő készült és természetesen, egy-egy gyártó mögött is ott a minőség, úgyhogy a márka is garanciát nyújt a magas minőségre. Sportcipő vásárlásánál különösen nagyon fontos, hogy a cipőnk bírja a kültéri körülményeket. Ha futócipőt vásárolunk, jó, ha a cipőnk az esős időt is bírja és nem csak egy szezont él meg.

sneaker cipők minden alkalomra

A méret a lényeg?

Cipő vásárlásánál mindenképpen. Volt szó arról, hogy nem csak a láb, a talp hosszát szükséges megmérni, hanem a lábfej szélességét is. És minden szezonban, minden évben, amikor cipőt vásárolunk, hiszen a lábfej alapvetően változhat is, ami máris átalakítja a megszokott méreteket. Egy bütyök a lábujjnál, egy betegség miatti lábduzzanat sok mindent megváltoztat, úgyhogy cipővásárlás előtt mindig mérjük le a lábunkat. Mindig délután vegyünk méretet a lábunkról és vessük papírra a láb paramétereit, mert délutánra valamennyit dagad, duzzad a láb is, így ezt is vegyük figyelembe, akár online, akár személyesen kívánunk cipőt vásárolni.

Az árat se hagyjuk figyelmen kívül

A cipők ára széles skálán mozoghat. Az árat meghatározhatja aminőség, a márka, a dizájn és egyéb tényezők is befolyásolják az adott lábbeli árát. Online vásárlásánál könnyű dolgunk van, hiszen ár szerinti rendezésben is válogathatunk a cipők között. Erre a CCC webáruházban is van lehetőségünk, de ha mi a CCC valamelyik üzletében szeretnénk megtenni, azt is megtehetjük, hiszen a CCC üzletei nagyon sok országban jelen vannak, amely üzletekben a cipők széles választékával találkozhatunk.

Fotó: Pexels /Bella Zhong/

Oldalak