A ruha teszi az embert - avagy így befolyásolja az életed különböző területeit az, hogyan öltözöl

"Csak sekélyes emberek nem ítélnek a külsőségek alapján" - mondta Oscar Wilde. Kiemelte, a megjelenésed többet elárul rólad, mint az önéletrajzod. A "milyen hatással van az életedre az öltözködésed" pszichológiáját boncolgattam kicsit.

A jó megjelenés pszichológiája - miért fontos, hogy csinosak legyünk?

Azt mondják, nem a ruha teszi az embert, de valljuk be, ez hazugság. Lehet, hogy vannak olyanok, akiknek tényleg csak az számít a másikban, hogy milyen a személyisége, de az első benyomásnál akkor is sokat nyom a latba a megjelenés.

Pszichológusok kutatták, milyen jelentős hatással van az öltözködés az életünk különböző területeire - legyen az a munkánk, a párkapcsolatunk vagy akár lelki állapotunk. Nem véletlen, hogy a divat az önkifejezés egyik legjobb formája. Rengeteget elárul rólunk a stílusunk, és akárki akármit mond, bizonyítottan pozitívabb attitűddel fordulunk az olyan emberek felé, akik külsőleg vonzók. Természetesen amennyiben a csinos megjelenéshez negatív személyiség társul, a véleményünk adott illetőről megváltozhat, de még ezt követően is elismerjük az adottságait.

A cikkhez végeztem egy kis közvélemény-kutatást a követőim körében. Instagramon feltettem a kérdést, hogy szerintük valóban a ruha teszi-e az embert, és meg is indokolták a döntésüket. A többség szerint a jó megjelenés összefügg az önbizalommal, és bár szerintük ez így konkrétan, hogy a ruha teszi az embert nem igaz, de ha már az egész megjelenésről van szó, akkor helytálló a megfogalmazás.

"Egy jól öltözött ember mindig magabiztosabb. Így belső indíttatásból is pozitív hatással van. A jó megjelenés bizalmat ébreszt másokban."

"Ez nehéz kérdés és nincs egyértelmű válasz szerintem. Igen is, meg nem is. Sok mindent elárulhat az öltözködés, és mindenki közvetít a megjelenésével valamit (mikor mit), de ebbe nem csak a ruha tartozik szerintem. Ha a kérdésed, hogy csak a ruha teszi-e az embert, akkor a válasz nem, de ha az egész megjelenésről beszélünk, akkor már igen."

"Valamilyen szinten igen megjelenésre, de hogy milyen ember azt nem a ruhája szabja meg!"

"Természetesen nem 100%-ban, de szerintem annyiban mégis a "ruha teszi az embert," hogy a belső világunk egyfajta kivetülése a külső megjelenésünk, igényesség, ízlés stb. Lehet szegényes ruhatár is igényes, ahogyan gazdag is igénytelen."

"Sajnos igen! Akaratlanul is egyből a ruha alapján ítéljük meg az embert."

"Abból a szempontból gondolom csak igaznak ezt, hogy ha valaki csinosan van felöltözve valószínűleg annak is érzi magát és ez meglátszik a kisugárzásán, önbizalmán. Ahogyan az is, ha kényelmetlenül érzi magát a ruhájában."

"Azért nem nyomok egyik válaszra sem, mert szerintem igen, számít, de nem az a része, hogy márkás vagy nem márkás, mert egy turkálós pár száz forintos ruhában is jó megjelenést ad az ember."

"A fiatalok körében (14-19-ig kb.) nagyon sokat számít a megjelenés, rengeteg stílust képviselnek és ha valakinek ez nem tetszik egyből le nézik az embert mert hogy, »miért öltözködik így?« Mellesleg a mai fiatalok (akiknek én is részese vagyok) nem tudják elfogadni egymást és a legtöbb esetben a kinézetük miatt. Szóval rengeteget számít egy jó outfit!"

KÉT RÉSZBŐL ÁLL

A jól öltözködés pszichológiája két részből áll. Először is személyes, hiszen az öltözködés általános jelzés arra, mit gondolunk és szeretnénk közvetíteni saját magunkról. Másodsorban - tágabb összefüggésben - egy befolyásolási módszer arra vonatkozóan, mások hogyan ítéljenek meg minket. Ez megmagyarázhatja, miért vagyunk gyakran megzavarodva, amikor a megjelenés és a személyiség között ellentmondás van. Például ott van egy felsővezető férfi, akiről azt gondolnánk, tökéletesen képes öltönyt választani, mégis zsíros a haja, a nyakkendőjét nem tudja rendesen megkötni, ráadásul a modora sem a legjobb. A másik oldalon pedig ott van egy takarítónő, aki olyan csinos, mintha a vörös szőnyegre készülne.

AZ ÖLTÖZKÖDÉS ÉS A STÍLUS EGY SAJÁT BRAND

Az, milyennek mutatjuk magunkat a nagyvilágnak függ attól, hogyan értékeljük saját személyiségünket, mennyire tiszteljük magunkban a nőt, vagyis mennyire vagyunk valóban tisztában önmagunkkal, az adottságainkkal és a képességeinkkel. Egy introvertált, visszahúzódó, önbizalomhiánnyal küzdő lány ritkán mutatkozik majd egy piros kosztümben, mert nem lesz számára komfortos eljátszani a merész üzletasszonyt, és nem is tudja hitelesen közvetíteni a figurát. Persze az öltözködés függhet a körülményeinktől is, de a stílus nem. Ez is sokszor vita tárgya, hogy vajon a financiális helyzetünk mennyire befolyásolja az öltözködésünket. Azt mondanám erre, hogy részben. Nyilvánvalóan aki kevesebb keretből gazdálkodik, nem designer darabokkal tölti fel a gardróbját, azonban ha valakinek szűkösebb is a pénztárcája, de van egy őrült jó stílusa, az ehhez szükséges ruhadarabokat okos módszerekkel abszolút megtalálhatja. Nem kell, hogy drága holmikat vásároljunk, ne felejtsük el, hogy a magas ár nem egyenlő a magas minőséggel - legalábbis gyakran sajnos nem így van.

ÖNBECSÜLÉS- VAGY IDŐHIÁNY?

"Azért ezt a cipőt vettem fel reggel, mert csak gyorsan lekaptam a legfelső polcról, nagyon siettem a buszra, ahová nem szívesen hordok magassarkút" - magyarázza a kifogásokkal teli hosszú mondatot egy egyébként csinos nő, akinek fontos üzleti tárgyalása van aznap. A kérdés egy ilyen helyzetben az, hogy valóban nem volt plusz 30 másodperce a megfelelő cipő kiválasztásához, nem volt ideje előző este kikészíteni a másnapi szettjét, amikor tudta, milyen fontos nap előtt áll, vagy egyszerűen csak nem becsüli magát annyira, hogy a maximumot várja el?

MARKETING

Adam Galinksy kognitív pszichológus megvizsgálta a jól öltözködés pszichológiáját és azokat a kapcsolódó hatásokat, amelyeket az egyes ruházati cikkek gyakorolnak a viselőjükre. Arra a következtetésre jutott, hogy gondolkodási folyamataink fizikai tapasztalatokon alapulnak, a megjelenés javíthatja pszichológiai állapotunkat, ezáltal pedig a feladatok teljesítését. Ezért a ruházat nemcsak a személyiséget tükrözi, hanem ösztönzi, sőt fejleszti is azt.

Hogy érthetőbb legyen, nézzünk egy példát. Biztosan veled is előfordult már, hogy olyan jól érezted magad a bőrödben annak köszönhetően, hogy csinos voltál, hogy rögtön a produktivitásod szintje is megnőtt. Sikeresebbnek, magabiztosabbnak érezted magad? Ezt mind a jó megjelenésnek tudhatod be - bizony, a ruhának hatalmas ereje van, nagyobb, mint gondolnád.

HOGYAN MÓDOSÍTS A GARDRÓBODON A JÓ ÜGY ÉRDEKÉBEN?

Kezdd azzal, hogy előveszel egy vagy két ruhadarabot a szekrényedből és felteszed magadnak a kérdést, hogy ha felveszed azokat, mit szeretnél érezni és ami fontos: közvetíteni mások felé. Ha nem vagy biztos abban, hogy csak pozitív töltetet kapsz az adott holmiktól, válj meg tőlük. Íme néhány tipp, amellyel rögtön elegánsabb gardróbot tölthetsz fel:

  • szabadulj meg a vastag kardigánoktól - legalábbis ha nem otthon vagy. Helyettesítsd inkább egy csinos kabáttal vagy blézerrel a kötött pulóvert;
  • vannak olyan színek, amelyek alapvetően adnak egyfajta sikkes pluszt a megjelenésünknek - ilyen például a bézs, a fekete vagy a fehér. A neutrális árnyalatok, amelyeket könnyen párosíthatsz bármilyen kiegészítővel vagy cipővel;
  • lehet, hogy nem szereted a magassarkút, de érdemes néhány csinos és egyben komfortos darabra benevezni. Egy nőnek abszolút magabiztosságot és határozott megjelenést kölcsönöz, főleg, ha gyönyörűen képes viselni (és járni benne);
  • ha lehet, kerüld a kimondottan oversize fazonokat. Nem eltakarni szeretnéd, hanem hangsúlyozni az adottságaidat, erősségeidet;
  • mindig csak olyan ruhát válassz, ami valóban jól áll és passzol a személyiségedhez. Az, hogy az üzletben a próbababán valami remekül mutat, még nem biztos, hogy otthonosan érzed magad benne. Én is szeretem máson a pinket és a pöttyös mintát például, de egyszerűen olyan távol áll tőlem az élénk színek és minták viselése, mint ide a Hold és vissza;
  • fektess hangsúlyt a finom kiegészítőkre - egy monokróm szettet nagyon feldob egy nagyobb méretű nyaklánc (ezüst vagy arany), egy különleges fülbevaló vagy karkötő. Nem kell túlzásba esni, ezeknél abszolút a kevesebb több elve érvényesül;
  • ha te is tipikusan az a nő vagy, aki mindig adott pillanat hevében dönti el, mit akar felvenni, próbáld meg tudatosabban ütemezni a hétre előre a szetteket - akár inspirálódhatsz is a legstílusosabb példaképed outfitjeiből, Pinterestről vagy a cikk végén végigböngészheted a galériánkat még több ötletért;
  • állíts össze egy időtlen kapszula gardróbot - töltsd meg minőségi alapdarabokkal (egy fehér inggel, neutrális színekkel, a tökéletes fekete ruhával, elegáns kosztümmel...), amelyeket bármivel tudsz kombinálni. Ezekkel nem lőhetsz mellé.

AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉRE KIHAT

Hidd el, a jó megjelenés nem nagyképűség, nem felesleges erőfeszítés és nincs benne semmi sekélyes. Ez egy önmarketing forma, amely segít a saját branded kiépítésében. Egy képet alkot rólad mások szemében, és te döntöd el, hogyan nézzen ki az a kép.

Nem beszélve arról, hogy az öltözködés tényleg kihat az élet minden területére. Gondolj bele, amikor az első munkanapodra, állásinterjúra vagy épp randevúra készülsz. A pszichológusok megállapították, hogy általában szívesebben hallgatunk egy olyan ember szavára - például egy prezentáció alkalmával -, aki csinos. Egyszerűen pozitív érzést vált ki belőlünk. Szerintem a legtöbb nő a felsorolt fontos alkalmak előtt alaposan átrágja, mit viseljen - hiszen az első benyomás fontos. Az a legfontosabb, mert megjegyzik. Utána persze jöhet a személyiség és a lenyűgöző intelligencia, de az biztos, hogy elsőre külső alapján ítélünk.

Summa summarum kijelenthetjük, hogy a szó szoros értelmében az, hogy csak a ruha teszi az embert, nem teljesen igaz. Az öltözködés és a stílus nem kapcsolható össze maximálisan a financiális háttérrel, ahogy az egyik Instagram-követőm is megválaszolta, egy pár száz forintos ruha is tud épp olyan csinos és minőségi lenni, mint egy 100 ezer forintos. Az viszont igaz - és ebben is egyetértettek a megkérdezettek -, hogy a jó megjelenés sokban hozzájárul ahhoz, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, illetve milyen képet alakítanak ki rólunk mások. Akár a szerelmünkről, akár a munkatársainkról, akár a barátainkról vagy újonnan megismert emberekről legyen szó, biztos, hogy mindannyiuk szemében vonzóbbak leszünk és pozitívabb érzés lesz bennük irányunkban, ha ápoltak, csinosak vagyunk. Érdemes 10 perccel többet foglalkozni az adott outfittel, frizurával és sminkkel - ettől nem leszünk kevésbé intelligensek, szerintem a kettő alapvetően nem hasonlítgatható egymáshoz. Egy gyönyörű nő ugyanúgy lehet okos, mint egy átlagos külsővel rendelkező hölgy. A sztereotípiákat és előítéleteket persze nehéz kiölni belőlünk, de tiszteljük egymást annyira, hogy legalább megpróbáljuk.

Elegancia a hét minden napján - szett-tervezet

Az alábbi galériában összesen hét szettet találsz - hívhatjuk hétfőtől-vasárnapig tervezetnek -, ebből a repertoárból inspirálódhatsz. Mindegyik összeállítás kapott egy fantázianevet, elvégre nők vagyunk.

Hétfő - a Monroe-szett Fehér ruha: ZARA (7,995 HUF) Magassarkú: ZARA (8,995 HUF) Nyaklánc: ZARA (3,995 HUF) Vörös rúzs: MAC Powder Kiss Lipstick (8,000 HUF)
Kattints a további képekért!

Fotók, leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!