Egy kis divattörténelem: 10 tény, amit eddig nem tudtál a magassarkúról

Bár ma már szinte kizárólag a nőkhöz társítjuk, valójában először a férfiak hordtak magassarkú cipőt.

A magassarkú cipő története

A magassarkú napjainkban a nőiesség egyik legfontosabb tartozéka és szimbóluma. Az ilyen cipők gyönyörű tartást biztosítanak viselőjüknek, de bizony ennek meg is van az ára: nem éppen nevezhető a legkényelmesebb lábbelinek, elég nagy fájdalmakkal jár reggeltől estig magassarkú cipőben tipegni.

Bár a 21. században már mindennapos viseletnek számít, ez nem mindig volt így. Íme, 10 kevésbé ismert tény a magassarkú cipők történetéről.

1. Az első magas sarkú cipők a középkorban jelentek meg, először a perzsa lovas harcosoknak viselték a kilencedik század környékén. Azért számított praktikus viseletnek, mert így harc közben nem csúszott ki a lábuk a kengyelből, ráadásul nyilazás közben is segítette őket „stabilizálni”, így pontosabban tudtak célozni.

2. Európában csak néhány évvel később, de továbbra is elsősorban a férfiak körében terjedt el a magassarkú. Ennek ellenére mégis egy nőről szólnak az első feljegyzések: a források szerint I. Erzsébet angol királynő honosította meg a magasított lábbeli viselését a kontinensen.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!