Miért nem mosolyognak soha a modellek?

Ha láttál már kifutón végigvonuló modellt, tapasztalhattad, hogy legtöbbjük egy mosolyt sem ereszt meg - hivatalból. Hogy pontosan mi az oka az állandóan komoly arckifejezésnek, cikkünkből kiderül.

A modellek soha nem mosolyognak

A modellek - legyen szó akár a katalógusokban, online áruházakban vagy a kifutókon látott nőkről - a világ legszebb és legdrágább ruháit viselik, az arcukról azonban süt az unalom és a komolyság. Az embernek sokszor nincs is kedve megvenni az adott felsőt vagy szoknyát, mert ilyen keserű illusztráció társul a ruhadarabokhoz. De miért van ez így?

"Nem mosolyogsz, mert nem való a modellekhez. Szinte minden márkával dolgoztam már együtt, egyik se kérte soha, hogy nevessek. Őszintén, furcsán is éreztem volna magam, ha vigyorogtam volna" - kezdte a 30 éves nigériai Ty Ogunkoya.

"Amikor a kifutón sétálok, mindig valami szomorúra gondolok, például arra, amikor meghalt a macskám... kifutott egy busz elé" - tette hozzá egy korábbi interjú során a 22 éves szlovák modell, Klara.

Munkaköri leírás?

"Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ebben a szakmában nem mi számítunk. A ruhákra kíváncsi mindenki, nem arra, aki viseli őket" - magyarázta Victoire Macon Dauxere, aki korábban olyan márkákkal dolgozott, mint a Celine vagy Alexander McQueen. A könyvében (Never Thin Enough) leírja, hogy a nagy tervezők direkt kihangsúlyozták, hogy soha, de soha ne mosolyogjon. Teljesen felesleges. Hozzátette, az ügynökség annak idején még a "tökéletes gyilkos nézést" is megtanította neki, amit aztán bevethetett a kifutókon.

Minden hangsúly a ruhákon van

A sikeres modell, Matthieu Villot azt mondta, hogy az ok, amiért a mosoly kvázi meg van tiltva számukra, nagyon egyszerű.

"A tervezők a ruháikat szeretnék bemutatni, nem minket, nem a mi arcunkat. Ha mosolygunk, akkor a figyelem ránk összpontosul, nem pedig azokra a csodás kreációkra, amiket a neves dizájnerek megalkottak" - vallotta be őszintén a 26 éves tehetség.

Nem volt mindig így

A divattörténész, Lydia Kamitsis szerint az, hogy a modellek kifejezéstelen arccal közlekednek a kifutókon és soha nem - vagy legalábbis nagyon ritkán - mosolyognak a katalógusokban, valójában egészen újkeletű dolog.

"A komor modellek fénykora az 1980-as évekre datálódik, amikor olyan nők voltak karrierjük csúcsán, mint Cindy Crawford vagy Elle Macpherson. Nekik valóban megvolt a saját egyéniségük, ami ellen tenni kellett valamit. A '60-as években - amikor a tervezők kollekciói először kerültek show formájában a kifutóra - még minden modell mosolygott, nevetett, sőt, táncolt is, ha arról volt szó" - magyarázta a szakember.

Sétáló vállfák

Az antropológus Leyla Neri azonban azt mondja, már 20. század közepén is jelezte a divatszakma az "elszomorodást". Ő nagyjából a 60-70-es évekre teszi a morcos modellek megjelenését.

"Manapság olyanok a modellek, mintha sétáló vállfák lennének. Senkit nem érdekel a személyiségük, a ruhák azok, amik számítanak. Az egész a 60-as években kezdődött, amikor beütött a feminizmus elterjedése, és az, hogy a nőket is komolyan kell venni. Épp ezért, már akkor is pókerarccal, mosolymentesen ábrázolták őket. Az olyan tervezők, mint például Yves Saint Laurent (YSL) felemelkedésével a gyengébb nem képviselői is erős, maszkulin megjelenést kaptak" - fejtette ki Leyla. Hozzáteszi, ma már a gyerek modelleket is arra tanítják, hogy megfeleljenek a fogsorvillantás ellenes szabálynak.

Az ellenpélda

Van azért ellenpélda is az előzőekre. Néhány tervező, mint például a francia dizájner Jean Paul Gaultier "kiküldi" a modelleket mosolyogva a kifutóra. És persze ott vannak a Victoria's Secret angyalok, akik mindig hatalmas show-t csapnak, szuper hangulatban, vidáman és táncolva, nevetve vonulnak végig és mutatják be a legújabb, dögös kollekciókat. Nem véletlenül népszerű a márka, hiszen ilyen hiteles arcokkal sokkal könnyebb eladni bármit.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak