Fashion&Beauty

Minden, amit a dress code-ról tudnod kell!

Szabó Olívia a Királylányosító csapat tagja, stílusszakértőnk bevezet minket a dress code-ok világába, hogy soha ne érjen minket kellemetlen meglepetés egy elegáns eseményen.

Lehet az egy szórakozóhely, céges rendezvény vagy egy privát buli, a szervezők között egyre elterjedtebb, hogy kikötik, milyen öltözetben várják a vendégeket. Ez több is, mint hasznos nekünk, hiszen a „Mit vegyek fel?” kérdés sűrű ismételgetése helyett a meghívón azonnal olvashatjuk a választ. Másrészt a dress code meghatározza a rendezvény színvonalát, illetve az útmutatóval elkerülhetjük az alul-, illetve túlöltözöttséget és az ezzel járó zavarba ejtő pillantásokat.

White tie

A formális dress code-ok legszigorúbbika és legrégebbi hagyományokra visszanyúló előírása. A legelegánsabb estélyek, állami és uralkodói ünnepségek, bálok előírása. Nem tanácsos eltérni a bevett formalitásoktól és próbálgatni szárnyainkat az önkifejezésben, mert magunkat hozzuk vele kellemetlen helyzetbe. Férfiaknál az előírásszerű öltözet: fekete frakk hófehér mellénnyel; hófehér, piké alapanyagú, keményített mellrészes ing; fehér, szintén piké anyagú fehér csokornyakkendő, fekete nadrág, oldalán futó selyemcsíkkal, fekete térdig érő selyemzokni, fekete cipővel. Apró, de fontos részletek még a kézelőgomb, a fehér díszzsebkendő és az opcionálisan gomblyukba kerülő, fehér virág. Ha az időjárás megkívánja, a frakkhoz hosszú, fekete gyapjúkabát, illetve fehér selyemsál , fehér kesztyű és fekete cilinder dukál.

A nők esetében nem találkozunk ennyire kőbe vésett, szigorú szabályokkal, de az alap előírásokra ez esetben is figyelni kell. Kötelező a hosszú, elegáns nagyestélyi, megfelelő kiegészítővel, könyökön felül érő hófehér kesztyűvel. Persze ne elsősorban a nagy abroncsos habcsók ruhákra gondoljunk, inspirációnak megnézhetünk egy Golden Globe vagy Oscar-díj átadót. Ha a meghívónkon white tie a dress code, bátran viselhetünk tiarát is.

Black tie

A férfiaknak, ahogy a nevéből is adódik, kötelező viselet a szmoking, fekete csokornyakkendővel. Ez esetben is kulcsfontosságú a selyemcsíkkal díszített nadrág, hófehér ing letört vagy visszahajtott inggallérral, a szmoking selyemgallérjával megegyező mellény vagy spanyol öv. A fekete selyemzokni és fekete cipő párosítást ez esetben is komolyan kell venni. Napjainkban előfordul a black tie optional kifejezés, ami a fekete öltönyt, fehér inget és fekete nyakkendőt takarja.

Amíg a férfiaknál a színek a fekete-fehérre szorítkoznak, a nőknél elkerülhetetlenek a színek. A hölgyek a nagyestélyinél választhatnak egyszerűbb kivitelt fehér kesztyű nélkül.

Semi-formal

Ez a „közepesen formális” dress code leginkább napszakhoz kötött. 18 óra előtt a férfiaknál sötét öltönyt, a nőknél elegáns, de nem estélyi ruhát takar. 18 óra után férfiaknak a sötét öltöny mellé sötét nyakkendőt illik viselni, míg a nőktől a koktélruha az elvárt öltözet.

Következő cikkünkben folytatjuk a barangolást a code-ok világában, hisz szó esik az informal, a business casual, a smart casual és a casual öltözékről is!

További tippekért fordulj bátran a stílustanácsadónkhoz!

Szerző: Szabó Olívia

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Kezdetben minden zuhany káprázatos és csak úgy csillog a tisztaságtól: a csempe szép fehér, a fugák makulátlanok és az üvegajtók teljesen átlátszók. Ám az idő múlásával, akármilyen rendszeresen is...
Sztárok
Harry herceg nyitott lenne a békülésre, főleg most, hogy édesapja, III. Károly, valamint sógornője, Katalin hercegné is súlyos betegségben szenvednek. Vajon van egyáltalán erre esély?
Fashion&Beauty
A dús szemöldök az egyik legnagyobb trend idén, amiről mindenki csak álmodozik. Azonban, ha megfogadsz pár egyszerű tippet, gyorsan elérheted a tökéletes formát, méghozzá természetes úton, rövid idő...