Fashion&Beauty

Minden, amit a cipősarkakról tudnod kell - Így válassz sarokmagasságot

A cipő sarokméretének megválasztása több, mint pusztán stílus kérdése, ugyanis a sarokmagasság nemcsak a megjelenésre van hatással, hanem a láb egészségét is nagyban érinti. Sem a túl magas, sem a túl alacsony sarok nem előnyös általános viseletnek, érdemes tehát körültekintően dönteni.

Bár a láb eredetileg a mezítlábas járásra termett, civilizált világunkban elkerülhetetlen, hogy cipőt hordjunk. Fontos tehát, hogy olyan cipőt válasszunk, amely lehetőleg egészséges, de legalábbis nem káros a lábnak. A magas női sarkak viselése különösen kockázatos, ha egy bizonyos magasság felett viseljük őket. Fájdalmat okozhatnak, és tartós károsodást is eredményezhetnek a lábban, beleértve a bütyköket, kalapácsujjakat, és akár súlyosabb problémákat is okozhatnak.

A túlzottan magas és a túlzottan alacsony sarkú cipők egyaránt károsak lehetnek a lábra, bár különböző okokból. A magas sarok károsíthatja a láb szerkezetét, míg az alacsony sarok extra terhelésnek és kopásnak teheti ki az ízületeket. A platformcipők hosszú távú viselése sem ajánlott. A láb egészségének szempontjából a közepesen magas, 3-4 centiméteres sarok a legjobb.

Néha elkerülhetetlen, hogy magassarkú cipőt, vagy teljesen lapos cipőt viseljünk. Ekkor törekedjünk arra, hogy ezt a lehető legrövidebb ideig tegyük, utána pedig gondoskodjunk a láb regenerációjáról, például tornássztassuk, masszírozzuk, vagy vegyünk egy kényeztető lábfürdőt.

A női cipők sarokmagasság alapján három kategóriába sorolhatóak: alacsony (0-25 mm), közepes (30-45 mm), és magas (50-120 mm). A nagyon lapos balerinacipők nem igazán ajánlottak a hosszú ideig tartó viselésre, mert fárasztó és egészségtelen lehet. Ezek a cipők leginkább csak laza, hétköznapi tevékenységekhez valók, mint például a bevásárlás. Az alacsony, de nem teljesen lapos sarkú cipők szélesebb körben használhatók, alkalmasak rövidebb szabadidős tevékenységekhez és olyan munkahelyi környezetekhez, ahol nem kell sokat sétálni. Ideális például irodában dolgozók részére.

A középmagasságú cipők, – különösen azok, melyek sarokmagassága körülbelül 3-4 centiméter – ideálisak azok számára, akik visszafogott eleganciát és nőiességet szeretnének kifejezni anélkül, hogy túlzottan felhívnák magukra a figyelmet. Ezek a cipők csinosak, nőiesek, de nem provokatívak, és mind a munkahelyi környezetben, mind az utcán egész nap kényelmesen viselhetők. Az ilyen sarokmagasságú cipők univerzálisak, és a legkülönbözőbb stílusokhoz is illenek. Ilyen sarokmagasságú cipőből érdemes több párnak is helyet szorítani a cipősszekrényben, mivel ezek nyújtanak a legtöbb kényelmet és védelmet a lábnak. A 4 cm-es sarokmagasságú cipők klasszikusak, nőiesek, praktikusak és egészségesek. Mind a fiatal, mind az érett nők számára megfelelőek, és alkalmasak mind a hétköznapi, mind az elegáns alkalmakra. Kényelmesek az egész napos viseléshez, és nem fárasztják vagy károsítják a lábat.

Öt centiméternél nagyobb sarokmagasságú cipők látványosak és kiemelik a lábakat és combokat, de hosszú távú viselésük fájdalmas és káros a lábnak. A női alkalmi cipők az önkifejezés, figyelemfelkeltés és csábítás eszközeiként használhatók. A magasabb sarkú cipők hangsúlyosabban fejezik ki a nőiességet és a szexualitást.

A cipő sarokmagasságának megválasztása tehát összetett, de nélkülözhetetlen feladat az egészség megőrzése szempontjából. Cipő vásárláskor érdemes időt áldozni a kiválasztásra, a megfelelő döntés ugyanis hozzájárul a láb hosszú távú egészségéhez, kényelméhez, és a kívánt megjelenés eléréséhez.

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
A Bak elhúzódó panaszokat tapasztalhat, és nagy a veszélye a krónikus betegségek kialakulásának is. Íme, októberi előrejelzésünk!
Fashion&Beauty
A legújabb nadrágtrend igen megosztó, azonban a divatrajongók könnyedén becsempészhetik a ruhatárukba.
Lifestyle
A Skorpió erőteljes és megmagyarázhatatlan nyugtalanságot tapasztalhat. Napi horoszkóp!