Fésű-kisokos - nem mindegy, milyen hajkefét használsz a típusodhoz

Nagyjából mindannyian ugyanúgy választunk hajkefét: leemeljük az elsőt a polcról. Ahogy azonban az sem mindegy, milyen sampont, festéket vagy épp más ápoló terméket használunk adott hajtípusra, úgy a fésűt is gondosan kellene kiválasztanunk. A következőkben segítünk megtalálni a neked megfelelőt.

Hajápolás profi módon

A szépségápoláshoz a bőrünk karbantartásán kívül a hajunk is hozzátartozik az utolsó részletig - például az sem mindegy, milyen hajkefét vagy fésűt használunk a saját típusunkhoz. Persze az a legegyszerűbb, ha a legolcsóbb, legelső darabot emeljük le a polcról, de korántsem biztos, hogy jó döntést hozunk, a nem megfelelő termék ugyanis akár roncsolhatja is a hajunkat és a fejbőrünket, ezért érdemes körültekintő lenni ebben az esetben is.

A FÉSŰ/HAJKEFE KIVÁLASZTÁSA

Fésülködésnél a legfontosabb dolog, hogy jól válasszuk ki az eszközt, az adott hajtípusunknak megfelelően. Más fajtát érdemes használni például egy vastag- vagy vékonyszálúnál, illetve göndör vagy egyenes változat esetében.

Vastagszálú, durvább hajhoz

A szintetikus hajkefék kevesebb statikus kisülést okoznak fésülködés közben, így a vastagszálú, nehezebben kezelhető haj simább lesz a segítségükkel, és a csomók kiküszöbölésére is megfelelő.

Hullámos, loknis hajhoz

A téglalap alakú (úgynevezett "pedál" kefék) változatok főként hullámos, loknis hajhoz passzolnak, ezekkel nem csak a fésülködés egyszerűbb, hanem a szárítás is, körkefe helyett is alkalmazhatjuk őket (nagyobb tartást nem adnak, inkább a fényes végeredményhez és könnyebb kezelhetőséghez járulnak hozzá).

Gyakran hőkezelt, száraz, igénybevett hajhoz

Ha két-háromnaponta hajat mosol, gyakran hőkezeled (vasalod, göndöríted, szárítod) a tincseidet, akkor érdemes egy "szellőző" kefét választanod, ami csökkenti a meleg levegő okozta károsodás mértékét és hozzájárul a gyorsabb szárításhoz is.

Vizes, illetve göndör hajhoz

Hajmosás után a vizes hajon soha ne alkalmazzunk kefét, mert ilyenkor a nedvességtől kitágult szálak szerkezete gyengébb, ezáltal sérülékenyebbek és könnyebben törnek, használjunk inkább egy ritkafogú (műanyag) fésűt, ami segít a csomók kiküszöbölésében és gyengéd a fürtjeinkhez.

A FÉSÜLKÖDÉS ALAPSZABÁLYAI

Nem mindegy az irány

Alulról kezdeni a fésülködést furcsának tűnhet, de többet használ, mint a fordított verzió. Ha a hajvégeknél indítunk, akkor könnyebben kiűzhetjük a csomókat, és megelőzhetjük, hogy kitépjük a hajhagymákat a túlzott erőlködéssel (ami ha a hajtőnél kezdenénk és felülről lefelé haladnánk, könnyen megesik). Érdemes a hajunkat fésülködés előtt három egyenlő részre osztani vertikálisan (függőlegesen), és mindegyik szekción egyesével végigmenni.

Hidratálás

A szakemberek - köztük a mesterfodrász Kelsey is - úgy vélik, a szép haj az egészséges fejbőrrel kezdődik. Ha végeztünk a csomók eltávolításával és a kifésüléssel (alulról felfelé haladva), akkor utolsó lépésben fentről, a tövektől indítva finoman húzzuk végig párszor a kefét a haj teljes hosszán, mert így a fejbőrön képződő természetes olaj a szálakat is hidratálja, ami segít a könnyebb kezelhetőségben és hozzájárul a fényesebb végeredményhez is (nem lesz zsíros tőle a hajunk).

Instant regenerálás

Ez a lépés vagy tipp különösen azoknak ajánlott, akik nehezen kezelhető, durva hajjal rendelkeznek. Fésülés előtt (nem csak vizes hajon alkalmazható mosás után) fújjunk párat egy instant regeneráló spray-ből (balzsam vagy szérum, amit nem kell kiöblíteni), ami segít a könnyebb fésülésben, puhábbá és simábbá varázsolja a szálakat. A drogériákban számos ilyen terméket találunk, ráadásul a hajtípusnak megfelelően vannak kategorizálva.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!