Minden idők legikonikusabb Vogue címlapjai - 129 éves a magazin

A Vogue a divat Bibliája. Idén ünnepli 129. évfordulóját a világhírű magazin, mi pedig nosztalgiáztunk kicsit, és visszamentünk az időben a legütősebb címlapokhoz. Akadt néhány pazar kiadás.

129 éves a Vogue

A divat nagykönyve

Ha eszünkbe jutnak azok a kifejezések, hogy "divat", illetve "magazin", akkor egyértelmű a két fogalom közös nevezője: a Vogue. A lapot 129 éve, 1892-ben alapította Arthur Baldwin Turner az Egyesült Államokban. Ma már 21 országban adják ki a stílusbibliát, amely a divatipar és a média közös alapköve. Az újság eredetileg az új New York-i felső osztályt célozta meg, és férfi olvasóknak szólt, akik számára bemutatta a felső osztály szokásait, szabadidős tevékenységeit, társadalmi eseményeit, a helyeket, amelyeket látogattak és a ruhákat, amelyekben jártak. 1905-ben a Vogue-ot megvásárolta a Condé Nast. Az akkor már kéthetente nagyobb periodicitással jelentkező magazin 1919-től a tengeren túlon is megjelent, előbb az Egyesült Királyságban, majd 1920-ban Franciaországban. A lap ezt követően elkezdett a nőkre fókuszálni.

Szupermodellek és egy bulvárosabb vonal

Az 1960-as évekre az újság már a szupermodellek megismertetésére és sztárolására is használta a tartalmakat, így indult el egyfajta bulvárosabb vonalon - persze még mindig elegáns keretek között. Nagy hírnévre tett szert Suzy Parker, Twiggy, Penelope Tree és még sok más modell a magazinnak köszönhetően.

Wintour hatalomra kerülése

1973-ban a Vogue havilap lett. Jelenleg az amerikai kiadás főszerkesztője Anna Wintour, akit ma már bárki felismer jellegzetes frizurája és állandóan viselt napszemüvege miatt. Mióta 1988-ban átvette az irányítást, Wintour azért dolgozott, hogy megvédje a magazin magas státuszát és hírnevét a többi divatmagazin között. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megtehesse, könnyedebb hangvételű tartalmakat gyártott. Ez lehetővé tette számára, hogy fenntartsa a magas példányszámot, emellett pedig új trendeket fedezett fel, melyek sokkal tágabb körben váltak megfizethetővé.

Idén tehát 129. évfordulóját ünnepli a Vogue, ennek kapcsán pedig nosztalgiáztunk kicsit, és felidéztük minden idők legerősebb (nemzetközi) címlapjait.

A legelső Vogue címlap - 1892. december 17.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Pexels

Oldalak

Címkék: