Figyelmeztet a körmöd: betegségek, amiknek tünetei itt jelennek meg

Ezeket a jeleket ne vedd félvállról!

Körömbetegségek

A körmöket ugyanúgy keratin építi fel, akárcsak a hajunkat, illetve a felszíni bőrrétegeket. Képesek megvédeni az ujjvégeket különféle sérülésektől, és több rétegből állnak. A körömmátrix közvetlenül a köröm proximális (közelebbi) oldalán fekszik. A körömágy része, amely táplálja a lemezt. A különböző rétegek helyén tartják a körmeinket, a bőrhöz rögzítik, így megakadályozzák a mikroorganizmusok beépülését.

Az ápolt külsőhöz a hibátlan frizura, makulátlan bőr/smink és öltözködés mellett az egészséges kinézetű köröm is hozzátartozik. Azt már tudjuk, hogy ha valami nincs rendben a szervezetünkkel, nagyon sokszor ezen a három területen mutatkoznak meg az első jelei: hullani kezd a hajunk, megjelennek bőrhibák és a körmeinken is elváltozásokat tapasztalhatunk. Mindezeknek megvannak a jelentései, ezekről lesz szó a következőkben.

A köröm elszíneződése

A normál köröm halvány rózsaszín (fehér véggel), azonban bizonyos esetekben elszíneződést tapasztalhatunk.

  • dohányzás
  • színes lakkok hosszútávú használata (függ a termék minőségétől)
  • bizonyos gyógyszerek (például kemoterápiás szerek) következtében
  • körömágy fertőzése vagy sérülése végett
  • kékes köröm: Wilson-kór (ritka genetikai betegség, mely a réz kóros felhalmozódásával jár a szervezetben, elsősorban a máj, agy és vese szöveteiben, károsítva azok működését)
  • májbetegség - a körmök fehérré válnak
  • veseelégtelenség - a körmök "megfeleződnek"

Bakteriális fertőzés

Ez egy olyan állapot, amit a körömszövet bakteriális fertőzése okoz. Gyakori azoknál, akik állandóan érintkeznek nedvességgel, vízzel a munkájuk során, akik rágják a körmüket vagy helytelenül manikűröztetnek, hajlamosak ekcémára. Ilyenkor a körömágy alatti rész megduzzad és lilás elszíneződés figyelhető meg a feldagadt területen.

Krónikus Paronychia

Ebben az esetben megfigyelhető a körömlemez megvastagodása, illetve enyhe kipirosodása. Olyan tényezők játszhatnak szerepet a kialakulásában, mint például kémiai irritáció, allergiás reakció, folyamatos nedves körülmények, mindazok a dolgok, amik krónikus gombás fertőzéshez is vezethetnek. A köröm majdnem mindig eltorzul és elszíneződik.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!