Fashion&Beauty

Így nyomozd ki, melyik a hozzád illő parfüm

Parfümöt választani rémesen egyszerű: el kell dönteni, hogy ízlik-e az adott illatt a lelkünknek vagy sem. Persze ahogy a borok esetében sem mindig javasolt pusztán az ízlik-nem ízlik kérdés alapján dönteni, úgy a parfümök esetében is érdemes egy kicsit alaposabban megismerni az illatjegyeket. Mutatjuk, mi mindent érdemes figyelembe venni akkor, amikor új parfümöt keresel magadnak.

Megtalálni a tökéletes parfümöt felér egy nyomozásal: a sikerhez pedig elengedhetetlen, hogy szimatot fogj. No de mi alapján tudsz bölcsen dönteni?

Nos, a türelem például fontos erény, hiszen az első illat, amit megérzel, amikor magadra permetezel egy parfümöt, csalóka lehet. A parfüm ezen rétege, amelyet a profi szimatok fejjegynek neveznek, ugyanis villámgyorsan, körülbelül fél óra után elpárolog. És bár kulcsfontosságú, hogy a parfümöd közvetlenül azután is boldoggá tegye a lelkedet, hogy magadra fújod, vásárlásnál fontos észben tartani, hogy pusztán a fejjegy alapján ne dönts. A parfümrejtély további fejezeteiben ugyanis újabb illattitkok látnak napvilágot, és bizony, lehet, hogy azok mindent megváltoztatnak.

Insider info: a leggyakoribb fejjegyek ugyan próbálják magukat álcázni, de téged többé nem tudnak átejteni: a friss illatok, például az eukaliptusz, a menta, a verbéna vagy épp a különféle citrusfélék mind-mind gyakori fejjegynek számítanak.

Hallgass a szívedre a parfümválasztásnál is

Nem véletlenül mondjuk olyan sokszor, hogy a szív mindig megsúgja a helyes döntést. A parfümök esetében is a szív, egész pontosan a szívjegyek mutatják meg, hogy érdemes-e igent mondani egy új üvegcsére.

A fejillatok elpárolgását követően színre lépő, úgynevezett színillatokat sokáig érezni fogod a bőrödön, így ha a kipróbált parfüm fél óra után is kedves az orrodnak (és megadja azt az életérzést, amit vársz tőle), akkor jó eséllyel valóban illik hozzád, és később is szeretni fogod.

A szívillatok illusztris társaságába tartozik a virágos jegyek többsége, például a jázmin, a tubarózsa vagy a rózsa, de a szakértők szerint ideális szívillat válik egyes fűszerekből is (ánizs, szegfűszeg, kardamom.)

A végső próbatétel: az alap illat

Ha a fejjegy és a szívjegy átment a rostádon, még mindig nem lehetsz 100%-ig biztos abban, hogy a kiválasztott parfüm csakugyan illik hozzád. Ahhoz, hogy ezt eldöntsd, még egy csipetnyi türelemre van szükség: az alap illatjegyek ugyanis később, sok órával azután bújnak elő, hogy magadra permetezted a parfümöt. Ha ezen a ponton is tart még a parfümszerelem, nyugodt szívvel megvásárolhatod a kiszemelt terméket.

És hogy mik a leggyakoribb alapjegyek? A (faj)súlyosabb illatok mind ide tartoznak, így többek között a tonkabab, a vetiver, a szantál vagy épp a tömjén is kiváló alapjegy-összetevőnek számít.

A fenti ismeretek birtokában tökéletes parfüm nyomozó válhat belőled, úgyhogy ha megértetted a fejjegy-szívjegy-alapjegy triójának működését, bármikor útra kelhetsz, hogy kiválaszd magad a tökéletes parfümöt!

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Dean Cain a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című tévésorozatban öltötte magára a legendás szuperhős vörös palástját és testhezálló kék ruháját. Azóta persze több évtized eltelt, és Cain is...
Sztárok
A bulvármédia korábban azt sugallta, hogy a népszerű műsorvezetők a színfalak mögött szűkölve utálják egymást, de vajon van egyáltalán valóságalapja ennek a merész feltételezésnek?
Lifestyle