Házi praktikák lábunk szépségéért

Nyáron, amikor kevesebb ruhát tűrünk meg magunkon, a lábfejünk is központi szerepbe kerül és a lapos talpú saruk vagy a magas sarkú szandálok csak még jobban megvastagítják a bőrkeményedést. Milyen praktikákkal őrizhetjük meg lábfejünk puhaságát?

Súlyosabb esetben pedikűröshöz is fordulhatunk, de sokkal jobb megelőzni a bajt és orvosolni a kisebb problémákat, akár házilag is. Ha csak egy kis időt is szánunk hetente a lábfejünk egészségére máris látványos eredményt érhetünk el.

A bőrkeményedés
Leggyakrabban talpunkat, esetleg tenyerünket csúfíthatja el a bőr szarurétegének megvastagodása, a bőrkeményedés. Tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója által alakulnak ki: ahol a bőrt folyamatos nyomás éri, felgyorsul a bőrsejtek termelődése és az elhalt hámsejtekből létrejön a bőrkeményedés.

Legjobb a megelőzés
Nehezen tudunk ellenállni a magassarkú cipőknek, vagy éppen a most nagyon divatos teljesen lapos talpú saruknak, szandáloknak, de tudnunk kell, hogy a nem megfelelően kiválasztott lábbeli is elősegíti a bőrkeményedés kialakulását. Ezért, ha új cipőt vásárolunk érdemes fokozatosan szoktatni hozzá a lábunkat, és ha valahol nyomást érzünk, vizezzük be a lábbelit, így könnyebben fog igazodni lábunk formájához. Emellett érdemes járásunkra is odafigyelni: nem szabad befelé álló lábfejjel járni, mert az rendkívül egészségtelen, próbáljuk magunkat átszoktatni a kifelé álló lábfejes mozgásra.

Házi praktikák a bőrkeményedés eltávolítására
Alapszabály, hogy semmiképpen se essünk neki a bőrkeményedés levágásának, ne használjunk borotvát, vagy ollót, ennél sokkal kíméletesebb, kevésbé veszélyes megoldások is rendelkezésünkre állnak. Például kipróbálhatjuk a kamillás lábfürdőt, ami felpuhítja a bőrt, és ezután habkővel könnyen lereszelhető a bőrkeményedés.

Igazán vastag, esetleg berepedezett bőrkeményedés esetén drasztikusabb beavatkozásra van szükség, ha már a reszelés sem segít tegyük próbára a pakolásokat: éjszakára bugyoláljuk a lábunkat nejlonzacskóba, amire azonos mennyiségű zsíros babakrémet és hidrokortizon-kenőcsöt teszünk, erre a zacskóra húzzunk zoknit, reggel pedig egy durva rongydarabbal vagy egy kefével dörzsöljük le a problémás terültet. Aszpirinnel is felpuhíthatjuk a megkeményedett bőrt: öt tablettát zúzzunk szét és keverjük össze fél kanál citromlével és fél kanál vízzel, ezt a pépet kenjük a bőrkeményedésre, húzzunk rá zacskót és bugyoláljuk be lábunkat törülközőbe. Hagyjuk tíz percig hatni a keveréket majd habkővel távolítsuk el a fellazult bőrt.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!