Hajmosás és vegyszerek - Mit rejt a samponos flakon?

Vajon milyen vegyszereket tartalmaznak a hajápoló készítmények? Mit jelenthetnek a samponos flakon oldalán feltüntetett rejtélyes nevek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a hajápolókról.

Az Európai Unió rendelkezik egy úgynevezett Kozmetikai Direktívával, azaz szabályrendszerrel, amely kimondja, hogy a kozmetikai szerek flakonján fel kell tüntetni az összetevőket és a legfontosabb információkat a termékkel kapcsolatban. Sokan azonban nem tudják, mit takarnak a hangzatos nevek és számok.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a címkén szereplő összetevőket csökkenő sorrendben tűnteik fel, tehát a lista élén szereplő hozzávalóból található meg a legtöbb az adott kozmetikumban. A termék összetevői azért szerepelnek többnyire angolul, hogy az esetleges félrefordításokból eredő problémákat kiküszöbölhessék a gyártók és a forgalmazók.

Sampon, balzsam és pakolás
A sampon felületaktív hatóanyagainak köszönhetően a haj tisztására szolgál, hisz működési elvének lényege, hogy fellazítja, leválasztja és eltávolítja a haj felületén leülepedő szennyeződéseket. A jó sampon eltávolítja a port, a korpát, a felesleges faggyút és a korábban használt hajápoló termékek maradványait, ám nem szünteti meg a fejbőr természetes zsírrétegét. Ha tehát korpás marad a fejbőrünk, vagy túlságosan viszket a fejünk egy-egy hajmosás után, nézzünk másik sampon után, mert a csillogó és kellemes illatú haj nem minden. Zsírosabb hajúak is gyakran használnak balzsamot, pedig ezzel csak gyorsítják a faggyútermelődést, hisz ezeket a készítmények alapvetően a hajszálak nedvesség és zsír elvesztését hivatottak megakadályozni. Míg a sampont a hajtőhöz kell felvinni és hagyni kell, hogy hab befedje a szálak teljes hosszát, addig a balzsamot lehetőleg csak a hajszálak végére vigyük fel. Törékeny hajra azonban kifejezetten javasolt a tápláló balzsamok használata, hisz ezek a készítmények lesimítják a felemelkedett cuticula lemezkéket.

Mit is jelent a címkén szereplő felirat?
A leggyakrabban anionos felületaktív vagy tisztító anyagok a sampon fő összetevői, azaz olyan vegyi adalékok, amelyek habot képezve eltávolítják a szennyeződéseket. A jó sampon nem feltétlenül erőteljesen habzik, hanem a képzett hab tartós, nem apad hamar le, hisz a hab fogadja magába a szennyeződéseket és meggátolja a kosz hajra való újbóli lerakodását. A leggyakrabban használt felületaktív anyag az Ammonium Lauryl Sulfate. A kondicionáló tartalmú készítmények lényege, hogy olyan filmréteget képeznek a hajon, mely meggátolja a szálak összetapadását, ezáltal könnyen fésülhetővé válik a hajkorona. A leggyakrabban alkalmazott kondicionálok a kvaterner ammóniumvegyületek, a zsíralkoholok és a szilikon. A kondicionálok általában katinonosak, azaz a címkén a Polyquaternium szót kell keresnünk. Az adalékanyagok, stabilizátorok olyan szerek, melyek a készítmények sűrűségét, illatát, színét és pH-értékét befolyásolják. A minőségromlást megakadályozó tartósítószerek közül a leggyakrabban a nátrium-benzoát és a parabének tűnnek fel a címkéken.

Oldalak