Hajápolás: minden, amit a ricinusolajas pakolásról tudni kell

Szó lesz előnyeiről, hátrányairól és helyes használatáról is.

Ricinusolaj

A ricinusolajat az ókori Rómában "Palma Christiként", azaz "Jézus kezeként" ismerték. A magból közel négyezer éve nyerik ki a folyadékot, régen - Egyiptomban, Ázsiában, de a görögöknél is - hagyományosan gyógyításra használták, belsőleg alkalmazták hashajtóként, fájdalomcsillapító gyanánt és izomlazításra. Rengeteg jótékony hatása ismert, manapság pedig a szépségipar is előszeretettel alkalmazza bizonyos termékek (natúr kozmetikumok) alapanyagaként, főként a hajápolásban.

A ricinusolajat a hajápolásban a hullás és ritkulás ellen, a szálak megerősítése miatt és a gyors növekedés végett is bevethetjük. Ezek mellett segít például a száraz, durva hajat táplálni, puhábbá varázsolni, gazdagon hidratál és tényleg jó munkát végez. Nem mindegy azonban, hogyan visszük fel a hajra, hiszen sűrű és tömény állaga van, ami - és ez a hátránya - zsírossá és elnehezültté teheti a frizuránkat. Nem szabad belőle sokat használni egyszerre, és annak ellenére, hogy ára eléggé kedvező (100 ml kb. 600 forint), elég belőle kevés is egy-egy alkalommal. Az alábbiakban egy komplett rutin alapján bemutatjuk, hogyan kell helyesen használni a ricinuspakolást úgy, hogy egészséges és ragyogó, könnyen kezelhető végeredményt kapjunk.

Ricinusolajas pakolás

Sokkal egyszerűbbnek tűnik csak fogni a ricinusolajat, és egy keveset felcsapni a hajunkra belőle, de a megfelelő végeredményhez ennél többre lesz szükségünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy a túl nagy mennyiség és helytelen pakolás kellemetlenségeket - zsíros hajat, elnehezülést, kezelhetetlen frizurát - okozhat, ezért érdemes követni az alábbi rutint lépésről lépésre, ha jót akarunk.

I. Előkészítés

1. Az alapanyagok összegyűjtése

Szedd össze az alapanyagokat, amikre szükséged lesz. A ricinusolaj felvitele egyszerűnek tűnhet, de van néhány "adalék", amelyek segítségével könnyebb és hatásosabb lesz az egész. A következők kellenek a projekthez:

 • ricinusolaj
 • egy másik fajta olaj (argán, avokádó, kókusz, jojoba, mandula)
 • forró víz
 • egy tál
 • törölköző
 • befőttes üveg
 • zuhanysapka
 • régi póló (ajánlott).

2. Keverék összeállítása

"Higítsd" fel a ricinust a másik választott olajjal. Mivel előbbi nagyon tömény, ezért utóbbival mixelve fellazul a textúrája és könnyebb lesz dolgozni vele. A két alapanyagot lehetőleg 1:1 arányban vegyítsd. A felsorolt olajok közül bátran választhatod bármelyiket, mindegyik csodaszer a hajszálaknak. Akár hármat is összekeverhetsz 1:0,5:0,5 arányban:

 • 3 ek ricinusolaj
 • 1,5 ek jojoba olaj
 • 1,5 k kókuszolaj.

3. Az illat

A keverékhez hozzáadhatsz pár csepp illóolajat is, hogy kellemesebb illata legyen (ez elhagyható). A ricinusnak van egy jellegzetes, elég erős szaga, amit nem mindenki értékel. Ha zavar, akkor ez a lépés számodra szükséges lehet, de nem kötelező. (Ajánlott borsmenta vagy teafaolajat csepegtetni a ricinus illatának elfedésére.)

4. Mixelés

Öntsd az olajkeveréket a befőttes üvegbe, zárd le a tetejét és rázd jól össze néhány percig. Ha kész, akkor vedd le a tetejét.

5. Forró víz

Az előkészített tálat töltsd meg forró vízzel. Tedd bele a befőttes üvegben lévő olajat, hagyd ott 2-4 percig (addig legyen a tál vízzel, ameddig az olaj is van az üvegben, és arra is figyelj, hogy az olajat semmiképp ne érje víz). Ez a lépés azért jó, mert a felmegelegedett olajjal könnyebb dolgozni szintén, de fontos, hogy a leírásnak megfelelően végezd el, magyarul ne is próbáld a mikróban felmelegíteni az olajkeveréket!

Ha lejárt az idő, akkor az olajat töltsd át egy kicsi tálba, hogy könnyebben elérhesd majd a pakolás felviteléhez. Lapozz és máris eláruljuk, hogyan használd a tökéletesen előkészített alapanyagot!

II. Használat

1. Nedvesítsd be a hajad

Ez a lépés is elhagyható, opcionális, de ajánlott. Nedves hajra könnyebb is felvinni az olajat és jobban is szívja be az anyagot, de arra figyelj, hogy ne csöpögjön belőle a víz, tényleg csak foltokban legyen vizes (ha úgy egyszerűbb, akkor töltsd meg egy szórófejes flakont vízzel és permetezd be vele a hajad).

2. Védőfelszerelés

A régi póló azért kell, hogy ne a vadiúj ruhád menjen tönkre vagy legyen ragacsos a ricinustól. Ha nem akarod feláldozni a régi pólód, akkor egy nagyobb méretű törölközőt is tehetsz a válladra a lehulló cseppek felszívására.

3. Pakolás

Mártsd bele az ujjaid hegyét az olajos pakolásba, és masszírozd bele a fejbőrödbe pár percig. Ne használj túl sokat és jól oszlasd el az egész felületen, hogy mindenhova jusson. Finom, körkörös mozdulatokkal végezd a folyamatot.

4. Az egész hajra

Ami maradt olaj, azt vidd fel a hajad többi részére, különös tekintettel a hajvégekre. Inkább fokozatosan használd el az olajat, ne akarj egyszerre sokat felvinni!

5. Törölköző turbán

Ha kész vagy a maszk felvitelével, akkor jöhet a zuhanysapka. Fedd le vele a hajad, majd csavarj köré egy kisebb törölközőt is, mintha a hajmosás után lennél.

6. 30 perc

Várj fél-3 órát az olaj kimosása előtt. Egész éjszakára fenthagyhatod, minél hosszabban van fent a pakolás, annál hatékonyabb, azonban az is igaz, hogy annál nehezebb kimosni is, ha pedig nem tűnteted el teljesen, akkor könnyen zsírosodhat tőle a fejbőröd, ami kellemetlen lehet. Ezután alkalmazhatod a fordított hajmosás elvét, miszerint előbb balzsamot teszel fel, aztán sampont, hogy puhább legyen a végeredmény.

Alkalmazd a pakolást heti egyszer. Meg kell jegyezni, hogy egyik napról a másikra ez sem okoz drasztikus változást, de pár hét használat után már láthatóak lehetnek az eredmények. Ha a hajad jól bírja a kezelést és nem tapasztalsz elnehezülést vagy zsírosodást, akkor persze gyakrabban is felteheted, baj nem származik belőle.

Leadfotó: 123rf

Oldalak