Olasz elegancia, minőség, Gucci - a világ egyik legnagyobb designere 140 éve született

Ha azt mondjuk, designer, sokaknak nem véletlenül Gucci jut eszébe. A tervező az egyik legrégibb divatház alapítója, aki bevezette a közönséget az olasz elegancia rejtelmeibe és fogalmába. A világ egyik leghíresebb embere ma 140 éve született, 1881-ben. A jeles nap margójára készítettünk róla egy portrét, és a legjobb kreációiból is válogattunk.

Gucci 140 éve született

Guccio Giovanbattista Giacinto Dario Maria Gucci (1881. március 26. - 1953. január 2.) olasz üzletember és divattervező. Leginkább arról ismert, hogy a Gucci divatház alapítója. Sajnos keés pontos információ van korai életkörülményeiről. A Guccit az elegáns felső osztályú szálloda vendégei és olyan poggyászcégek ihlették, mint a H. J. Cave & Sons. 1899 körül Londonba költözött, majd nem sokkal később visszatért Firenzébe, és elkezdett utazótáskákat és kiegészítőket gyártani.

Karrierje, az alapítás

1921-ben megalapította a Gucci-házat Firenzében, kis családi bőrüzletként. Az 1920-as években elkezdett bőrzsákokat árusítani lovasoknak. 1938-ban Gucci fia, Aldo ragaszkodására Rómában egy második helyre terjesztette vállalkozását. Egyszemélyes vállalkozásából végül családi cég lett, amikor fiai csatlakoztak.

1951-ben a Gucci megnyitotta első boltját Milánóban. Kicsiben akarta tartani az üzletet, és amíg élt, a társaság csak Olaszországban maradt. Két héttel a designer halála előtt a New York-i Gucci butikot fiai, Aldo, Rodolfo és Vasco nyitották meg, ők vitték tovább édesapjuk örökségét.

Magánélete

Gucci és felesége, Aida Calvelli 1901-ben házasodtak össze, hat gyermekük - öt fiú és egy lány - született. Gucci fiai közül a már említett Vasco, Aldo, Ugo és Rodolfo kiemelkedő szerepet töltöttek be a vállalkozásban. A cég hatalmának megtartása érdekében sok testvér versengés folyt, és az 1980-as évekre ez a család komoly megosztottságához vezetett. Gucci utolsó éveiben Rusper közelében, Nyugat-Sussexben, Angliában élt.

1953. január 2-án hunyt el Milánóban. Halála után (1953-ban) az üzlet öt fiára maradt. A vezetés változásával a Gucci márka a nemzetközi telephelyek megnyitásával és a termékcsalád diverzifikációjával bővült. Firenzében megnyílt a Gucci Múzeum (más néven Gucci Garden), egy divatmúzeum, amely a vállalat és a Guccio Gucci története köré épült. Ma Alessandro Michele kreatív igazgató felügyelete alatt működik a divatház.

Válogatás a legjobb darabokból

Fotó, leadfotó: Wikipédia, 123rf

Oldalak