Fashion&Beauty

Hogyan tisztítsuk meg ezüst ékszereinket otthon?

Kellemetlen meglepetés várt az ékszerdobozban? Befeketedtek az ezüst ékszereid? Nem kell aggódnod!. Az ezüst feketedése annak természetes tulajdonsága. A sötét bevonatot az ezüst felületi reakciója okozza a levegővel, a verejtékkel, és a különböző kémiai anyagokkal. Ez az oxidáció, amit megfelelő gondozással és tárolással lelassíthatunk.

Nézzük meg, hogyan is tisztíthatók az ezüst ékszerek

Bizonyára hallottál már különböző "garantált" házi tippekről és receptekről. Az ékszerek esetleges károsodásának elkerülése érdekében javasoljuk, hogy ezeket inkább kerüld! Tehát mivel is tisztítsuk meg az ezüstöt? A legjobb megoldás a kifejezetten ezüst tisztítására kifejlesztett speciális termékek használata. Ékszerüzletekben, online ékszerboltokban vagy drogériákban is megvásárolhatók.

Tisztító folyadékok

A piacon számos folyékony ezüsttisztítószer kapható. Ez a fürdő másodpercek alatt megszabadítja ékszereidet a szennyeződésektől. A folyadék előnye, hogy a nehezebben hozzáférhető helyekre is eljut. Praktikus az összetettebb láncok tisztításánál is.

Mindig pontosan kövesd az utasításokat, és figyelj arra, hogy mire is alkalmazható pontosan az oldat. Különösen a gyöngyökkel és más drágakövekkel díszített darabok esetében. Ezeket nem lehet minden oldatban tisztítani. A patinás vagy célzottan oxidált ékszereket semmiképpen sem szabad hagyományos ezüstoldatokkal tisztítani: az oxidációt is eltávolítaná azokon a helyeken, ahol szándékosan használják.

ezüst ékszer tisztító folyadék connoisseurs

Tisztító kendők

Az ezüst tisztítókendők könnyen beszerezhetők, és szinte bármelyik drogériában megtalálhatók. A kendők speciális készítménnyel vannak átitatva, amelyek gyorsan és egyszerűen helyreállítják az ékszerek szépségét. Csak fogj egy kendőt, és óvatosan dörzsöld meg az oxidált ékszereket. Kevésbé praktikusak azonban az összetettebb ékszerek tisztításánál. A kendővel ugyanis nehezebb hozzáférni az apróbb hajlatokhoz, nyílásokhoz. Azonban nagyszerűek a patinás ékszereknél, ahol csak a kidomboruló felületeket polírozzák. Így patina, amely kiemeli az ékszerek részleteit, érintetlen marad.

A kendőt jóformán addig lehet használni, amíg az szét nem esik. Már az első használat után látni fogod a szennyeződéseket a kendőn, ez azonban nem csökkenti annak hatékonyságát, így többször is használható. Ügyelj arra, hogy a kendőt ne érje víz, mert az kimossa a hatóanyagokat, amelyekkel át van itatva.

A kendők nem alkalmasak olyan ékszereknél, amelyek felülete valamilyen módon kezelt, tehát ha az ékszer ródiumozott, vagy aranyozott. A dörzsölés ugyanis károsíthatja a bevonatot, és csökkentheti annak tartósságát.

pandora ékszertisztító kendők

Ultrahangos tisztítás

Az ultrahangos tisztítás már nem csak az aranyművesek kiváltsága. Könnyen beszerezhet ilyen szerkezetet akár Ön is az ékszereihez. A tisztító ultrahang hullámok segítségével apró buborékokat hoz létre, amelyek még az egyébként hozzáférhetetlen területeket is megtisztítják. A kövekkel és gyöngyökkel díszített ékszerek esetében azonban nem a legmegfelelőbb tisztítási alternatíva. A tisztítóeszköz által okozott apró rázkódások meglazíthatják őket, és növelhetik a kövek kiesésének valószínűségét.

Szeretnéd az ékszereit kitisztítani, de a fent említett termékek közül egyik sem áll rendelkezésedre? Segít a langyos szappanos víz. Hagyd az ékszereket néhány percig ázni ebben a fürdőben. Erősebb szennyeződések eltávolításához használj puha fogkefét. Óvatosan bánj vele, és ne nyomd rá erősen az ékszerre. Ezután alaposan öblítsd le és szárítsd meg az ékszereket. Fényesítsd puha pamut- vagy mikroszálas kendővel. Például olyannal, mint amit szemüveg tisztítására is használunk. Az ilyen kendőkkel kíméletesen visszaállíthatja az aranyozott vagy ródiumozott ékszerek fényét is.

Milyen gyakran kell az ezüst ékszereket tisztítani?

Nem létezik általánosan elfogadott szabály. Az ezüst ékszerek szépségét különböző tényezők befolyásolják - maga a levegő, a vegyi anyagok, a kozmetikumok. Az oxidációra jelentős hatással van a bőr pH-értéke is, amely állandóan változik. Ezért tisztítsd ékszereidet egyénileg, az igényeidnek megfelelően.

Professzionális tisztítás

Nincs időd otthon tisztítani az ékszereidet, vagy nem tudod, milyen módszert válassz? Bízd ékszereidet a szakemberekre. Ők rendelkeznek a szakértelemmel és az eszközökkel ahhoz, hogy tökéletesen megtisztítsák ékszereidet. Az aranyműves szakszerű polírozással még az esetleges karcolásokat is képes eltávolítani. Ezáltal ékszereid ismét újszerűvé válnak.

Védd meg ékszereidet az oxidálódástól és szennyeződésektől!

A megelőzés mindig a legegyszerűbb. Ezért összeszedtünk néhány tippet az oxidáció megelőzésére:

  • Tárold az ékszereket ékszerdobozban, száraz helyen.
  • Hosszútávú tárolás esetén tartsd az ékszereket légmentesen zárható zacskókban, amelyek megakadályozzák a levegő bejutását.
  • Takarításkor vedd le az ékszereidet, hogy elkerüld azok tisztítószerekkel való érintkezését.
  • Ne viselj ezüst ékszereket klóros, vagy termálvizes medencékben.
  • Nehéz fizikai munka vagy kertészkedés közben vedd le gyűrűidet és karkötőidet.
  • A legegyszerűbb alapszabály, amit ajánlunk, hogy az ékszereket utoljára vedd fel, mielőtt elmennél otthonról, és először vedd le őket, mikor hazatérsz.
Lead fotó: Pexels /Vie Studio/

Oldalak

Fashion&Beauty