Évszakmodell elmélet - te tudod, melyik színtípusba tartozol?

A Johannes Itten-féle színcsoportosítás sokat segít, hogy kiderítsd, melyik árnyalatok állnak neked a legjobban. Tavasz, nyár, ősz vagy tél típusba tartozol?

Évszakelmélet - melyik színcsoportba tartozol?

Az évszakelméletet a svájci művész, Johannes Itten dolgozta ki. Eszerint négy kategóriát különböztetünk meg: tavasz, nyár, ősz és tél. Attól függően, hogy milyen a haj- és bőrtónusunk, illetve szemszínünk sorol be minket egyik vagy másik csoportba. A rendszer segítségével pontosan megállapíthatjuk, milyen árnyalatok állnak nekünk a legjobban, ez pedig az öltözködésben is sokat segíthet. Nyilván vannak olyan színek a palettán, amelyek szinte univerzálisak és mind a négy évszaktípushoz illenek, de a legtöbb konkrétan bekategorizálható. Ezekről lesz szó a következőkben.

Tavasz típus - meleg tónus

Ha sötétebb, meleg szőke vagy világos barna hajjal, világos szemmel (kék, zöld, mogyoróbarna) és sárgás-olívás tónusú bőrrel rendelkezel, akkor a tavasz csoportba tartozol. Neked főként az élénk, tiszta színek állnak jól, mint a lila, sárga, türkiz, pink és narancs.

Nyár típus - hideg tónus

A nyár a te évszakod, ha porcelán, világos, rózsás tónusú bőrrel, világos szemmel, hamvas szőke vagy szürkés barna hajjal rendelkezel. Ez a kategória jobb, ha kerüli az élénk színeket és a fekete-fehér kombinációt, helyette próbálkozz a pasztell árnyalatokkal, főként a rózsaszínnel!

Ősz típus - meleg tónus

Meleg barna - legyen világosabb vagy sötétebb - hajszíned, kreol bőröd van? Egyértelműen az ősz a te évszakod. Remekül passzolnak hozzád a narancsos, pirosas árnyalatok, a barna és a khaki. Ezeket akár kombinálhatod is. Azt mondják, ez a legszerencsésebb típus, mert tulajdonképpen nincs olyan szín a palettán, amely ne állna jól neki.

Tél típus - hideg tónus

Azokat szokták a tél típusba sorolni, akiknek nagyon sötét - már majdnem fekete - hajuk és világos bőrük van. E kategória képviselőinek remekül áll a fekete-fehér kontrasztja, kiegészülve hideg kékkel, pirossal vagy pinkkel.

Fotók, leadfotó: Pexels

Oldalak