Benes Anita: a tervező, akinél mindenki igent mond a ruhára - interjú a Daalarna tulajdonosával

Egy nő életében kétségkívül a legfontosabb ruha az, amelyet az esküvője napján visel. A tökéletes kreáció kiválasztása nem egyszerű feladat, de sokban megkönnyítheti a folyamatot, ha olyan szakemberhez fordulunk, aki pontosan tisztában van azzal, mit keresnek a határozott, magabiztos menyasszonyok, akik számára elsődleges a magas minőség. Ha valakinél, akkor Benes Anitánál ezt biztosan megtalálják. A legújabb FemDivatban a Daalarna tulajdonosa.

FemDivat - a magyar tervezők blogja

Női magazinként a divat, mint téma mindig is rendkívül fontos volt a Femcafe.hu számára. Régóta nagy vágyunk, hogy a nemzetközi szinten is egyre népszerűbb és elismertebb magyar tervezőinket jobban megismertessük az olvasóinkkal. Ez a küldetése a FemDivatnak, mely arra hivatott, hogy bemutassa a hazai divatélet kiemelkedő és feltörekvő szereplőit egy valódi, őszinte, autentikus szűrőn keresztül, aminek keretében talán olyat is merünk kérdezni, amit más nem. Jövünk péntekenként. A szerző: Huszár Bianka.

A ruha, amire mindenki emlékszik - exkluzívan a Daalarnáról

Ha azt mondjuk, esküvői ruha, Magyarországon sokaknak Benes Anita neve ugrik be elsőként - nem véletlenül. A Daalarna tulajdonosa talán azért képes tökéletesen megtalálni minden esetben a menyasszony-kreáció álompárost, mert az egyes darabok maradéktalanul tükrözik az adott nő személyiségét, kisugárzását, erejét. Tulajdonképpen a tervező számára ez a legfontosabb: felfedezni azt a különleges kapcsolatot, ami a ruha és a viselője között létrejöhet a brand által. A dizájner szerint az a legnagyobb öröm, amikor a vendégei boldogan jeleznek vissza, milyen egyedülálló és megismételhetetlen érzés, élmény volt átélni a legszebb napjukat Daalarnában. Anitával beszélgettem.

Daalarna - Benes Anita

A Daalarna esküvői ruha más, mint a többi - van benne valami plusz, amit talán te tudsz megfogalmazni a legjobban, mi is lehet...

Nyilvánvalóan más szemmel nézek a saját ruháimra, ezért inkább a nemzetközi partnereink visszajezéseivel válaszolnék a kérdésre. Ők a legtöbbször a magas minőséget, a különleges alapanyaghasználatot, a könnyedséget és az időtlenséget emelik ki a Daalarna ruhákkal kapcsolatban. Sokszor emlegetik azt is a márkával kapcsolatban, hogy nagyon megbízhatónak és precíznek tartanak minket. Mindig arra törekszünk, hogy tökéletes munkát adjunk ki a kezünkből. A visszajelzések alapján jó az irány, amerre a cég halad, és valóban nagy szükség van arra az ügyfélközpontú hozzáállásra, ami évek óta a Daalarna fő fókuszában áll.

Egy tervezőnek megálmodni, milyen ruhákat szeretne alkotni, milyen stílust szeretne képviselni nem egyszerű feladat. Számodra honnan jött az inspiráció az esküvői vonalhoz?

Tulajdonképpen nem is én találtam meg a menyasszonyokat, hanem ők engem. Mindig is fontosak voltak számomra az emberi kapcsolatok: szeretek időt és figyelmet adni a vendégeimnek, és inspiráló, mély beszélgetéseket folytatni velük, miközben megtervezem a ruhájukat. Éppen ezért már a Daalarna megalapítása előtt is méretre készített alkalmi ruhák tervezésével foglalkoztam. Egy idő után azok az állandó ügyfeleim, akik esküvőre készültek, felkértek arra, hogy a menyasszonyi ruhájukat is én tervezzem. Azonnal beleszerettem ebbe a világba, és a gondolatba, hogy az életük legszebb napjára tervezhetem meg az álomruhájukat. Az esküvők világát egyébként is körbelengi a nyitottság, a boldogság és az optimizmus – ez a fajta pozitív hozzállás és életöröm pedig nagyon közel áll az alaptermészetemhez.

A Daalarna a nagyvárosi, modern eleganciát képviseli. Van benne tekintély, szexiség, nőiesség. Milyen nő az, aki megtestesíti az ideált egy kreációhoz?

A tervezés során egy olyan nő képe lebeg a szemem előtt, akinek határozott elképzelése van a nagy napjáról és az esküvői ruhájáról, nem másoknak szeretne megfelelni és nem szeretne kompromisszumokat kötni ezzel kapcsolatban. Szeretem azokat a menyasszonyokat, akik nem közhelyekben gondolkodnak, akik bátrak, és nyitottak az újdonságokra a saját stílusukon belül.

Egy esküvői ruhának azon kívül, hogy gyönyörűnek kell lennie, egyúttal komfortosnak is - egy menyasszony számára a kényelem is hatalmas szempont. Milyen anyagokkal szeretsz dolgozni?

Európai, elsősorban angol, francia és olasz gyártóktól szerzem be a legkiválóbb minőségű, természetes alapanyagokat. A minőség mellett a könnyedség, a finomság a fő szempontjaim a kiválasztásnál, ezért többnyire selyemmel, gyapjúval, viszkózzal, csipkével és tüllel dolgozom. A menyasszonyok mindig meglepődnek, hogy a Daalarna ruhák mennyivel kényelmesebbek, légiesebbek más esküvői ruhákhoz képest.

A brand már abszolút elismert nemzetközi szinten is. Mi a következő mérföldkő, amit szeretnél elérni?

A jelenlegi helyzetben leginkább arról álmodunk, hogy véget érjen a járvány és újra visszatérjen a régi életünk: találkozhassunk a nemzetközi partnereinkkel, személyesen választhassuk ki az új alapanyagokat a kollekciókhoz, újrainduljanak a New York-i és londoni esküvőkiállítások és ismét meg lehessen tartani az éves Daalarna Fashion Show-t Budapesten a megszokott, több ezer fős közönséggel.

Számodra mi a legnagyobb elismerés ebben a szakmában?

A mai napig a menyasszonyok visszajelzései jelentik a legnagyobb elismerést. Mindig meghatódom, ha kapok egy e-mailt, amiben elmesélik, mennyire jól érezték magukat az esküvőjükön a kiválasztott ruhában, mennyi dicséretet kaptak, vagy hogy még sosem érezték magukat annyira szépnek, mint aznap. Néhány napja például a linzi partnerünk osztotta meg velünk az egyik vendégük történetét. A menyasszony a Pinteresten talált egy esküvői ruhás fotót, amibe azonnal beleszeretett, de nem volt kiírva a kép mellett a márka neve. Elszántan kutatta, hogy vajon ki lehet a ruha tervezője, és fél évébe telt, mire kiderítette. Az egész esküvőt erre a stílusra építette, de akkor még nem tudta, hogy Ausztriában, ahol él, be tudja-e szerezni a vágyott darabot. Amikor felkereste az osztrák partnerünket, és megtudta tőle, hogy megtalálható az üzletükben a vágyott Daalarna ruha, azt mondta, ez élete legjobb napja. Amikor felpróbálta a ruhát, elsírta magát örömében, hogy ő a legboldogabb menyasszony a világon. Számomra ez jelenti a sikert.

Történt már olyan, hogy egy menyasszony esetleg nem tudott választani a kínálatból? Vagy aki hozzátok betér, nem távozik ruha nélkül…

Természetesen történt már olyan, hogy nem tudott választani az óriási választékból, de a Daalarna szalonnak pont az erősségei közé tartozik az ügyfélközpontúság, ezért munkatársaink mindent megtesznek, hogy szakértelmükkel segítsék a menyasszonyokat a hozzájuk legjobban illő ruha kiválasztásában és személyre szabásában. Olyan még sosem volt, hogy Daalarna ruhát szeretett volna valaki, és anélkül távozott volna a szalonból.

Előfordult olyan, hogy valaki megpróbálta lemásolni a ruhádat? Sokan vágynak Daalarnára, de azért mégsem mindenki engedheti meg magának.

Biztosan sokan próbálják lemásolni, de valószínűleg rá fognak jönni, hogy ez nem ilyen egyszerű. A Daalarna ruhákban jóval több van egy szép anyagnál vagy szabásmintánál: azt a figyelmet, vendégszeretet, gondoskodást és minőséget, amit a csapatunk minden egyes menyasszonyra szán az első próbától a kész átadásig, nem lehet lemásolni. Ezért én azt mondom, hogy Daalarna ruhát csak a Daalarnánál lehet kapni. Ugyanakkor mindig gondolunk azokra a menyasszonyokra is, akik nem engedhetik meg maguknak egy méretre készített haute couture ruha árát. Nekik rendezzük meg minden évben a jótékonysági vásárunkat, ahol korábbi kollekciók mintadarabjait vásárolhatják meg töredék áron, a bevételt pedig jótékony célokra ajánljuk fel. Nagyon fontos számunkra, hogy aki Daalarna ruhát szeretne viselni a nagy napján, annak ne kelljen lemondania erről az álmáról az anyagi lehetőségei miatt sem.

Tudnak nálatok kölcsönözni is a menyasszonyok, vagy csupán a megvásárlásra van lehetőség?

A Daalarna szalonban kizárólag méretre készített ruhákat lehet rendelni, ami azt jelenti, hogy minden egyes ruhát a vendég stílusára és alakjára szabunk. Az esküvő egy olyan különleges ünnep egy nő életében, ami róla és a párjáról szól, egyszeri és megismételhetetlen alkalom az életben. Éppen ezért én a menyasszonyi ruhára sem csak egy szép ruhadarabként tekintek, hanem inkább egy olyan eszközként, ami segít abban, hogy méltó módon ünnepelje meg két ember a szerelmét és a szövetséget, amit egymással köt. Egy menyasszony ideális esetben már legalább fél évvel a nagy nap előtt megrendeli a ruháját, és próbáról próbára öltözteti ünneplőbe a lelkét, hogy aztán amikor az oltár vagy a boldogságkapu felé vonul a nagy napon, ott tényleg a legszebb és a legboldogabb nőnek érezze magát a világon. Mi, a Daalarnánál mindent megteszünk, hogy segítsük, támogassuk a menyasszonyokat az esküvői készülődés során, és ez számomra a személyre szabott esküvői ruhában testesül meg.

Esetedben nem csupán a márkád, hanem te magad is ismert és elismert tervező vagy a szakmában – mind hazai, mind külföldi szinten. Mindenki tudja, hogy a te arcod társíthatja a brandhez, de kanyarodjunk kicsit vissza az induláshoz. Nehéz dolgod volt, amikor elindultál az úton, vagy ment minden gördülékenyen?

Én soha nem nehézségként vagy problémaként éltem meg a Daalarnával való foglalkozást, egyszerűen csak élveztem és mind a mai napig élvezem a hivatásomat. Az, hogy én magam is ismert lettem, és nem csak a márkám és az általam tervezett ruhák, egy hozadéka a befektetett munkának, de sosem volt motiváló tényező számomra. Mivel imádom a munkámat, ez a lelkesedés valószínűleg látszik és ragadós – ez tette ismertté a brandet.

Milyen érzés volt először felvonultatni a ruháidat egy nagyobb kifutón?

Büszkeséggel vegyes izgatottságot éreztem és érzek mind a mai napig, valahányszor megmutatjuk a Daalarna ruhákat a nagyközönségnek. Mintha csak a saját gyerekem lenne egy-egy új kollekció, annyira felfokozott érzelmi állapotba kerülök ilyenkor. Rengeteg ötletelés és munka előzi meg ezeket a bemutatókat, ezért mindig izgulok, hogy a közönség vajon érti-e, átérzi-e azt az üzenetet, amit az adott show-ba bele szerettünk volna sűríteni. Ha úgy látom az arcukon, hogy igen, akkor mindig határtalan eufória jár át.

Esküvői ruhát tervezni úgy, hogy mindig változatos legyen és soha ne köszönjön vissza ugyanúgy egyetlen fazon vagy stílus sem, nem könnyű. Mi a recepted a tervezésre? Soha nem fogy el az ihlet?

Soha - nevet. Minél régebb óta vagyok a szakmában, annál nagyobb a tapasztalatom, és minél nagyobb múlt van mögöttem, annál jobban érzem, hogy az ihlet sosem fogy el. Amint befejezek egy új kollekciót, már jönnek is az új gondolatok, egyik ruha nő ki a másikból. Amint úgy érzem, hogy elkészítettem a tökéletes ruhát, a következő pillanatban már jön is az új ihlet, és nem hagy nyugodni, amíg el nem készítem. A legfontosabb inspirációs forrásaim mindig a menyasszonyok: az ő visszajelzéseik, vágyaik, motivációik segítenek abban, hogy minden szezonban meg tudjak újulni, és olyan ruhákat alkossak, amit szívesen viselnek a nagy napjukon.

Mit vársz az idei évtől? 2020 házasságkötések terén bizonytalan volt.

Talán meglepő lehet, de a hivatalos statisztikák szerint 2020-ban jóval több esküvő volt, mint a megelőző években. Számomra a koronavírus-járvány egyik legfontosabb pozitívuma, hogy az emberek elkezdték újra felfedezni az ünnepek fontosságát. Amikor elveszik a lehetőségét annak, hogy valaki élete egyik legfontosabb napját megünnepelhesse a szerettei körében, vagy együtt karácsonyozhasson a családjával, akkor gondolunk bele igazán ezeknek a rítusoknak a jelentőségébe, és értjük meg, mit is jelentenek. Én azt várom az idei évtől, hogy még többen felismerjék, mik az igazán fontos értékek, pillanatok az életben.

Ha valaki azt mondaná, nem tervezhetsz többé esküvői ruhákat, akkor milyen stílus felé vennéd az irányt?

Remélem, hogy senki sem fogja ezt mondani, de ha így lenne, akkor is pontosan ugyanilyen haute couture minőségű ruhákat terveznék, csak sokkal több színnel, ahogy azt egyébként az alkalmi kollekcióknál meg is teszem. Jöhetnének az esküvőkön tabu színnek számító fekete és vörös darabok, vagy a különleges minták.

Ez tényleg "örök szakma", vagy nyugdíjba lehet menni az esküvői ruha tervezésből?

Dehát még csak most kezdtem - nevet.

Kattints a további képekért!

Fotók, leadfotó: Daalarna, Benes Anita

Oldalak