„Csúnya nő nincs, csak lusta” – 150 éves múlt a szempillaspirál – éljen Helena Rubinstein!

Helena Rubinstein, a semmiből indult self-made woman örökérvényű mondásáról ma már tudjuk, hogy igaz. Szegény lányból lett a 20. század leggazdagabb üzletasszonya. Jöjjön most hat olyan kozmetikai találmány, amit ez a zseni nő talált fel. De ki is volt ő?

Életem a szépségért

My Life for Beauty című önéletrajzi írását - amelyben páratlan életútját meséli el - 1966-ban adták ki, egy évvel a halála után. Fia, Roy Titus szerint Helena életét és a szépségről alkotott felfogását valamint életművét nem lehet elválasztani egymástól. Még Chaja Rubinsteinnek hívták, amikor elindult Krakkóból Ausztráliába. Zsebében ott lapult a Modjeska krém, amit anyjának színésznő barátnője: Helena Modjeska után nevezett el. Mire a távoli kontinensre befutott a hajó, ő maga már Helenaként szállt le. Nem is nagyon volt más választása, minthogy legendát szőjön magának szép Heléna mintájára. Szegény, lengyel, zsidó kereskedő családba született nyolc lánytestvér közül elsőnek. Szeretett volna orvosnak tanulni, ami ellen élelmiszerboltos apjának nem is volt kifogása, amennyiben hozzámegy az általa kijelölt, tehetős özvegyemberhez. Chaja azonban ragaszkodott medikus szerelméhez, Stanislawhoz, aki viszont nem volt zsidó. Ebből meg is volt a botrány, így aztán szigorú apja elől Ausztráliáig szökött, a nagybátyjához. Viszont nem ment üres kézzel.

Világmárka magyar találmányból

Apjától Helena a kereskedő vért örökölte, anyjától pedig a jó tanácsot: „Ha igazán okos akarsz lenni, hallgass figyelmesen és beszélj keveset!” A titok azonban a Modjeska krémben rejlett. A névadó színésznő mutatta be Helena anyját egy Lengyelországban élő magyar orvosnak, dr. Jacob Lykuskynak, aki megalkotta a gyógynövényekből, mandulaolajból és kárpáti fenyőrügy esszenciából álló fantasztikus elixírt. Az ausztrál nők rajongása nem csak a terméknek szólt. Az akkor 24 éves gyönyörű lány amúgy is tökéletes reklámarc volt. Önéletrajza szerint Helena Rubinstein tizenkét tégely krémmel érkezett meg Melbourne-be. Hamarosan táviratozni kellett a mamának Krakkóba, hogy küldjön még utánpótlást. Így indult a később dollár-milliárdokat érő üzleti vállalkozás. 1902-ben pedig megnyitotta első üzletét, egy évvel azután, hogy Ausztráliában megszerezték a nők a szavazati jogukat. Ezt nevezik tökéletes időzítésnek. A többi már történelem.

Lapozz a következő oldalra, cikkünk folytatódik! - Tudd meg, mi az a hat dolog, amit Helena Rubinstein talált fel!

Fotó, leadfotó: pinterest, 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2