Ma lenne 133 éves a divat legnagyobb úttörője - Coco Chanel nélkül ma más lenne a világ

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kis hölgy, aki 133 évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon látta meg a napvilágot. Öt testvére közül soha nem gondolta volna, hogy egyszer ő lesz a divatvilág egyik legbefolyásosabb asszonya, aki újszerű ötleteivel átalakítja majd a XX. század divattörténetét. Messziről indult, de az élet megpróbáltatásai és akadályai árán sem adta fel soha a küzdelmet. Erős nő volt, és szigorú. Maximalista és sokszor sértő. Néha ironikus, máskor pedig szenvedéllyel teli. Ritkán lehetett mosolyt látni az arcán, de az a mosoly mindig őszinte volt és tiszta. Gabrielle "Coco" Chanel a modern, felszabadult, és elegáns nő szimbóluma.

A Chanel név csak egy elírásból született

Gabrielle Bonheur Chasnel története 1883-ban kezdődött a franciaországi Saumurban, ahol egy vándorkereskedő apa és egy varrónő anya második gyermekeként látta meg a napvilágot. A Chasnel talán annyira nem is lett volna hangzatos név, de hála az anyakönyvvezetőnek, aki ezen kis elírása miatt Gabrielle Chanel lett.

Meglehetősen szegény körülmények között nevelkedett, imádott édesanyja fiatalon, 33 évesen hunyt el tuberkulózisban, ami megváltoztatta az egész család jövőjét. Édesapjuk szétválasztotta gyermekeit, fiait szociális munkásként egy tanyára vitte, lányait a ciszterciek által működtetett árvaházban hagyta, majd a tengeren túlra ment szerencsét próbálni.

Gabrielle-ben markáns nyomot hagytak a zárdában eltöltött évek, az árvaház építészeti stílusa, a rózsaablakokon összefonódó C motívumok, az apácák egyenes vonalvezetésű kontrasztos egyenruhái, és keményített gallérjai, a semleges színvilág és a szigorúság... A kicsi lány ekkor még nem is sejtette, hogy később ezek fogják inspirálni és ezzel majd egy korszakalkotó stílust fog meghatározni. 1901-ben, 18 évesen hagyhatta el a zárdát, ahonnan a Notre Damme intézetbe került, és ott sikerült elsajátítani a várrás művészetét, mestere, Maison Grampayer mellett.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!