A cipők különös története: Tíz lábbeli, ami megváltoztatta a világot

Minden ezekből a darabokból alakult ki.

A cipők története

Ma már számtalan anyag, forma, szín és minta szerint választhatunk cipőt, valamint azt is eldönthetjük, magassarkú, platformos, esetleg gyékény, parafa, gumi vagy egyéb talppal rendelkezzen a lábbelink. Külön van őszi, tavaszi, nyári és téli cipőnk is, ráadásul a legtöbben valóságos gyűjteménnyel rendelkezünk belőlük. Ám ez nem volt mindig így. Ugyan az ember és a lábbelik közös története már az ókorban elkezdődött, akkoriban még nem adatott meg szinte mindenkinek, hogy cipőt viseljen. Arról meg pláne nem álmodozott senki, hogy egy-két cipőnél több közül válogathasson, ráadásul a cipők nagyon fontos státuszt is szimbolizáltak. Most utánajártunk, és eláruljuk nektek, hogyan, milyen formákból és anyagokból alakultak ki a mai cipőtrendek, illetve melyik volt az a tíz lábbeli, ami teljesen megváltoztatta a világot.

Arany szandál

A képen látható aranyozott papirusz szandált az ókori Egyiptomiak gazdagabb rétege hordta, hiszen a rabszolgáknal és alacsony státuszú embereknek nem volt semmijük, amivel megfizethették volna. A kifinomult, csúcsban végződő lábbelinek nem volt sok köze a láb valódi formájához, emiatt rendkívül kényelmetlennek bizonyult, ráadásul deformitást is okozott, és óriási fájdalmakat okozott a viselőjének. Ennek ellenére hordták, és nem meglepő módon a mai trendekben is fellelhetőek a kialakításának bizonyos jelei. Többek között a hegyes, csúcsban végződő orr, illetve a talpazat kialakítása emlékeztet bennünket a mai elegáns cipőviseletre.

Arany mojari

Egyiptomhoz hasonlóan 1790-es évektől már Indiában is megjelentek a cipők, amit a férfiak viseltek, és szintén aranyból készítették őket. A bőrből készült lábbelik felső részét arany hímzések borították, míg a díszítéshez hatalmas smaragdokat, drágaköveket használtak. Minél nagyobb és drágább kövek díszítették a cipőt, viselője annál gazdagabb, és annál magasabb státuszú csanádból származott. Noha ma már el sem tudjuk képzelni, hogy ilyenekben mászkáljunk az utcán, egy kicsit azért hasonlítanak az oly kedvelt mokaszinokhoz, illetve nem ritka ma sem, hogy hamis kövek, strasszok díszítik a cipőinket.

Még több cipőért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!