Fashion&Beauty

A tervező, aki átformálta a divattörténelmet - Calvin Klein ma 75 éves

Ma ünnepli 75. születésnapját a "tervezői farmer" atyja, Calvin Klein. Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

Calvin Klein 75 éves

"Rengetegszer találkoztam olyan emberekkel, akik azt hitték, hogy Calvin Klein csak egy márkanév. Nem hiszik el, hogy létezem." Pedig a közel fél évszázados ikonikus márka mögött egy 75 éves életpálya épült fel.

A kezdetek

A magyar származású amerikai tervező 1942. november 19-én született Bronxban. Calvin édesanyjával gyakran látogattott el a családban lévő textilboltba, ahol már gyerekkorában nagy érdeklődéssel volt az alapanyagok iránt. Nem volt kérdés az iskolaválasztása sem. A képzőművészeti iskola végeztével felvételt nyert a New York-i Fashion Institute of Technology- nál, ahol további tanulmányait folytathatta. 1962-től öt éven át, egy ruhaipari cégnél gyakornoskodott, majd 1968-ban gyerekkori barátjával elindították közös vállalkozásukat. Barátja Barry Schwartz az üzleti részért volt felelős, Calvin Klein pedig a kreatív vezetői szerepet vette át. A tervező munkássága leginkább azon alapult, hogy számára a stílus sosem a hivalkodásban, hanem az egyszerűségben rejlik. Első sikereit a New York-i Fashion Weeken érte el, ahol rögtön felismerték tehetségét. Yves Saint Laurent-nak tetszett Calvin tiszta vonalai, nagy jövőt látott a fiatal tehetség előtt...ami persze később be is igazolódott.

A siker nem mindig siker

A 70-es években három egymás követő évben vehette át az amerikai divatkritikusok díjját. 1978-ban mutatta be a tervezői farmert, és elindította Brooke Shildes nevével fémjelzett kissé provokatív reklámkampányát. Az egyre inkább felívelő karrierje mellett magánélete viszont teljesen tönkrement. Kislányát elrabolták, hogy a magas váltságdíj ellenében visszavásárolja őt az akkor már igencsak tehetős Calvin Klein. A tervező nehezen szabadult a múlt borzalmaitól, ezért folyamatos tivornyázások következtek életében, ami miatt teljesen lezüllött. A megpróbáltatások feldolgozásában, úgy érezte, hogy csak az alkohol és a kábítószer lehet a kiút...de szerencsére rendeződtek dolgai, és sikerült újrakezdenie mindent.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: Zámbó Vörös Viktória

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...
Sztárok
Vitathatatlan, hogy a Beatles a kezdetektől fogva minden idők egyik legnagyobb és legbefolyásosabb zenekaraként vonult be a történelembe, melynek egyik nagy ikonja volt az immáron 81 éves Paul...