Bőrápolási tévhitek - hiszünk bennük, pedig többségük nem igaz

Bőrgyógyászok elmondása alapján számos olyan tévhit kering a bőrápolásban, amelynek bedőlünk, de számos köztük nem helytálló. Ezekről lesz szó a következőkben.

Bőrápolási tévhitek

Ránctalanítás

Tévhit: a ránctalanító termékek csak az idősebb korosztálynak javasoltak.

Az úgynevezett megelőző ránctalanítás egyre népszerűbb a fiatalabb generációk körében. Nem véletlenül, hiszen jobb minél korábban orvosolni az apró vonalakat, mintsem később rájönni, hogy nem tudjuk javítani a bőrünk állapotát.

Fogkrém

Tévhit: a fogkrém leszárítja a pattanásokat, így nyugodtan alkalmazható az arcbőrre.

Nem véletlenül találták ki a fogakra, és nem a bőrre. Mentol és egyéb összetevői miatt igaz, hogy képes szárítani, de irritálja is az arcot, ami - főként az érzékeny típusnál - kipirosodáshoz, hámláshoz és akár gyulladáshoz is vezethet, így még súlyosabbá tehetjük az akné állapotát.

Arctisztítás

Tévhit: minél többször és hatékonyabban tisztítjuk az arcunkat, annál kevésbé lesz hajlamos bőrhibákra és pattanásokra.

Az akné megjelenése mögött általában összetetten több ok is húzódik: hormonális problémák, eltömődött pórusok, irritáció. Igaz, hogy a helyes arcápolás kulcsfontosságú, de a túlzott radírozás és erőteljes, habzó szerek használata csak ront a helyzeten, mert a bőr könnyen megsérülhet.

Termékek

Tévhit: minél drágább egy szépségápolási termék, annál hatékonyabb.

A drágább termékek nem minden esetben hatékonyabbak feltétlenül az átlagos, drogériai változatoknál. A legtöbb esetben a márkát fizetjük meg, nem az összetevőket.

Ajkak

Tévhit: az ajkak nem tudnak leégni.

Az alsó ajkunkat általában elfelejtjük bekenni napvédővel, pedig nagyon könnyen meg tud égni, ezzel sokan nem vagyunk tisztában. Manapság már számos ápoló balzsam tartalmaz SPF-et, de ha az épp nincs kéznél, akkor egy kis naptej is megteszi. A lényeg, hogy erre is gondoljunk.

Természetesség

Tévhit: az organikus és természetes termékek mindenki számára nyugodtan használhatók.

Hiába organikus egy termék, az nem jelenti feltétlenül, hogy minden bőrtípusra alkalmazható. Vegyük például a teafaolajat - 100 százalékban természetes, de az érzékeny típust valószínűleg irritálni fogja, mert önmagában elég erős alapanyagról van szó.

Fotó, leadfotó: Pexels

Oldalak