Fashion&Beauty

Tartós és minőségi - de vajon honnan lehet tudni, hogy valódi arany ékszert viselsz?

Ma az arany nagyon népszerű, különösen minősége és tartóssága miatt. Viszont rengeteg olyan ékszer jelenik meg a piacon, amely csak színében hasonlít az aranyra. Hogyan ne tévesszen meg, és hogyan derítsd ki, hogy az ékszered vagy a vásárolt ékszer valódi aranyból készült-e? Ebben a cikkben megtalálhatod a választ!

Valódi vagy hamis arany?

Javasoljuk, hogy az ékszerüzletek hivatalos weboldalain és az ellenőrzött üzletekben vásárolj. Minden tisztességes eladó be van jegyezve hazája fémjelző irodájába. Az ékszerek így a megfelelő fémjelzéssel és finomsági jellel lesznek megjelölve. Óvakodjunk az olcsóbb fémekből készült ékszerektől, amelyek csak aranyozottak. Bár első ránézésre igazi aranynak tűnnek, tartósságuk lényegesen rövidebb, értékük pedig szinte nulla. Egy ilyen ékszeren biztosan nem is találsz arany fémjelet. Gyakran a félrevezető 14K vagy 18K megjelölés van beléjük ütve, utalva a karát feltételezett számára. Ez a megjelölés azonban nem fémjel vagy a finomság hivatalos jele. Idővel az aranyozott ékszerek elveszítik felületkezelésüket, megkopnak vagy befeketednek. Különös figyelmet kell fordítani az ékszerek kevésbé látható részeire, részleteire – csatlakozásokra, rögzítésekre, az ékszer hátoldalára. A hamisítványokon kisebb hibákat észlelhetsz.

valódi vagy hamis arany nyaklánc gyűrű karkötő

Milyen jelölést keressek az arany ékszereken?

Minden 1 g-nál nagyobb, Magyarországon készült arany ékszert a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság által ellenőriztetni kell és fémjelzéssel kell ellátni. A fémjel a garancia arra, hogy az ékszer valóban aranyból készült. Olyan ez, mint egy ékszerbe ütött kis pecsét. Leginkább kevésbé látható helyeken találhatjuk meg – a gyűrűk belsejében, a kapcsok vagy fülbevalók hátoldalán, láncok és karkötők esetében általában a kapcsokon. A fémjel mellett számszerű adat is található - az arany karátos finomságának jelzése.

A tiszta 24 karátos aranyat általában nem használják az ékszerészetben. Túl puha, és az ékszerek könnyen sérülhetnének és deformálódhatnának. Főleg aranyötvözeteket használnak fémekkel, amelyek megadják a kívánt tulajdonságokat. Leggyakrabban 14 és 18 karátos arannyal lehet találkozni, de 9 karátos arannyal is találkozhatunk.

arany karátszám finomság jelölések

Milyen fémjelzéseket ismerünk?

A magyar BFKH Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság által bevizsgált és minősített ékszereken a finomságát jelző magyar fémjel van beleütve.

Ezen időszak előtti fémjellel is találkozhat, amely kissé eltér. Magyarország egyenértékűnek ismeri el például Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Hollandia és mások hivatalos fémjeleit.

fémjelzések ékszereken magyar fémjelzés

A fémjelnek jól láthatónak kell lennie nagyító alatt, és kellően mélyre kell nyomni. Fokozza a figyelmét, ha a fémjel homályosnak tűnik, vagy ha forrasztás jeleit látja a közelében. Ha külföldről van ékszere, előfordulhat, hogy hiányzik a fémjel. Egyes országok ugyanis egyáltalán nem használják a nemesfémek ezt a fajta jelölését.

Fordulj szakértőhöz

Ha kétségei vannak a megjelölés hitelességével kapcsolatban, vagy ha nem találsz ilyet az ékszeren, fordulj a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósághoz. Kisebb díj ellenében megbízhatóan ellenőrzik ékszereid eredetiségét és finomságát. Ehhez elsősorban laboratóriumi körülmények között alkalmazott röntgenfluoreszcenciát és spektrográfiát alkalmaznak.

További egészen pontos módszerek: a fém elektromos vezetőképességének ellenőrzése, ultrahangos elemzés vagy az anyag sűrűségének meghatározásával végzett vizsgálat.

Az ékszerészetben a próbakővel és salétrom-sósav keverékével, más néven méhpempővel végzett vizsgálat módszerét alkalmazzák. Ez a módszer azonban nem biztos, hogy megbízható a vastag aranyozású és más fémből készült belsővel rendelkező ékszerek esetében.

Oldalak

Fashion&Beauty