Hirdetés

Bűnösök vagy szentek? - Feláldozták a vallást a divat oltárán

Húsvét alkalmával sok ember készül. Tojásokat fest, barkákat díszít, sonkát bont, locsolni megy valamilyen pacsuli illattal, vagy várja a locsolókat, hogy el ne hervadjon. A húsvét pedig nem csak a különböző népszokásokról kell, hogy szóljon. A kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus kereszthalálának majd feltámadásának emléke, az emberiség megváltásának ünnepe. Nagy Constantinus császár idején, amikor a kereszténység államvallás lett, először jelentek meg az öltözetekben a jellemző vallási motívumok, a kereszt szimbólum, az angyali teremtmények, a mozaik művészet, vagy a vallási ikonok.

A bátrabb tervezők imádnak kissé érzékeny témával kacérkodni, ezért is használják fel gyakran az egyház jelképeit a kollekciók kialakításánál. A divatban való megjelenése a keresztény motívumoknak, akár szólhat polgárpukkasztásról, jelképezheti a tervező hitét, esetleg az egyház ügyének terjesztését is segítheti.

Christian Lacroix

Christian Lacroix több alkalommal is felhasználta kollekcióiban a vallási jelképeket. A 90-es évek végén, a 2008-as és a 2009-es Couture bemutatói során is megjelenítette az egyház fő motívumát, a keresztet. A tervező ennél a kollekciójánál nehezebb anyagokkal, mélyebb árnyalatokkal, és ékkövekkel kirakott díszítő elemekkel hirdette az egyház és viselője gazdagságát. Szigorú és klasszikus modelljei az eleganciát tükrözik.

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier 2007-es tavasz/nyári Haute Couture kollekciójának középpontjába Szűz Máriát állította, visszafogottnak egyáltalán nem mondható stílusban. A porcelán bőrű, festői modellek testesítették meg Szűzanyát, finom nőiességet sugárzó Couture öltözetekben, kissé túlzó fejdíszekkel és glóriákkal. A lágy esésű, légies darabok mintázatában az angyali motívumok, a vérző szív és a templomok üvegablakaira festett szentképek jelentek meg.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!