A divat művésze -Interjú Makány Mártával

Makány Márta izgalmas dolgokról mesélt nekünk: elárulta, hogy mi volt az első ruha, amit tervezett, tanácsokat adott kezdő divattervezőknek, és arról is mesélt, hogy Kate Middleton esküvői ruhája milyen hatással volt a hazai menyasszonyi ruha trendekre.

Mikor döntötted el, hogy divattervező leszel? Volt másik foglalkozás is, ami érdekelt?

Makány Márta: Nem hiszem azt, hogy csak ez az egy foglalkozás létezik a világon, de nekem olyan szempontból egyszerű volt az életem, hogy nem kellett más megoldások után néznem. Már általános iskolás koromban is tudtam, hogy valamilyen művészeti irányba fogok továbbmenni. Képzőművészeti szakközépiskolába jártam, ahol textilszakos voltam, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen ruhaszakon végeztem. Soha nem volt B tervem.

Emlékszel rá, hogy mi volt az első ruha, amit terveztél?

Makány Márta: 
Már felvettek az egyetemre, amikor hallottam egy Air France pályázatról. Ez egy nemzetközi divatpályázat, ami akkor nagyon nagy dolog volt. Az erre tervezett ruhámat kiválasztották, és bekerültem vele a magyarországi döntőbe.

 

Van kedvenced az általad tervezett ruhák között?

Makány Márta: Az újak között mindig akad olyan, amit épp nagyon szeretek. Van néhány különösen munkás, nagyon szép ruha, amiket elsősorban nem is azért csináltunk, hogy eladjuk őket. Ezeket elteszem, hogy ha majd megöregszem, legyen mit nézegetni. Egyébként meglepő módon néha ezeket a bonyolultabb darabokat is megveszik.

 

Van olyan tervező, akit a példaképednek tartasz?

Makány Márta: A divatban nincs olyan, akire azt mondanám, hogy olyan szeretnék lenni, mint ő. Mindig megpróbálom megérteni, hogy ki mit miért csinál, és hogy miben más, mint a többiek. Itt nem is feltétlenül a stílusára gondolok, hanem az egész gondolkodásmódjára, például ahogy üzletileg áll az egészhez. A divat legalább annyira üzlet is, mint amennyire művészet.

 

Szerinted milyen esélyei vannak ma Magyarországon egy pályakezdő divattervezőnek?

Makány Márta: Úgy gondolom, hogy ugyanolyanok, mint a világon bárhol máshol. Mindenhol vannak nehézségek, de az esélyek nagyjából hasonlóak. Vannak szakmák, ahol sokkal több embernek van lehetősége elhelyezkedni, és vannak olyanok is, ahol nagyobb a küzdelem. Én azt a tanácsot tudnám adni a pályakezdőknek, hogy aki biztos abban, hogy ezt szeretné csinálni, annak igenis csinálnia kell, úgyhogy vágjon bele. Akinek pedig van B terve, az valószínűleg nem biztos magában.

 

Mi kell ahhoz, hogy valaki meg is tudjon élni a divattervezésből?

Makány Márta: Akarat, kitartás és szorgalom kell hozzá. A szerencsében egyáltalán nem hiszek. Egyébként nem gondolom azt, hogy egy ilyen típusú munkánál a pénznek bármilyen szinten motiváló erőnek kell lennie.

 

Neked meddig tartott, hogy elérd azt a szintet, amikor már meg tudtál élni belőle?

Makány Márta: Évekig, de én mindig dolgoztam, már a középiskola és az egyetem mellett is. Az elején mindenféle társfeladatokat is csináltam: mentem reklámfotózásokra törölközőt hajtogatni, sminkelni vagy egyéb feladatokat ellátni, amiért pénzt adtak. Szerintem teljesen vállalható dolog, ha valaki sok mindent megtesz azért, hogy azzal foglalkozhasson, amivel szeretne.


Mennyire fontos a külföldi tapasztalatszerzés és gyakorlat ezen a pályán?

Makány Márta: Mikor én kezdtem a szakmát, külföldre menni még elég beláthatatlan dolog volt. Ha valaki elment, vállalnia kellett azt a feltételt, hogy nem biztos, hogy visszajöhet. Nekem ezért nem igazán volt erre lehetőségem, de a mai fiatalok fantasztikusan sok lehetőség közül válogathatnak. Aki úgy érzi, hogy van hozzá ereje és bátorsága, az mindenképpen menjen és próbálja meg.


Hány gyakornok dolgozik nálad és mi a feladatuk?

Makány Márta: Néha rengetegen vannak, néha kevesebben. Ha sokan vannak, időnként úgy érzem, hogy napközis táborként üzemelünk. A gyakornokok jönnek velünk és élik a mi életünket, amiben különböző szintű feladatok várnak rájuk. Ezek között a feladatok között vannak olyanok is, amik elsőre talán nem tűnnek vonzónak, hiszen az adatbázis kezeléstől kezdve a gombos dobozban való rendrakásig sokféle akad köztük. De szerintem - miközben ezekkel foglalkoznak - , addig is ott vannak és figyelhetik, mi történik.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!