Zacher Gábor megváltoztatta a véleményét a kínai vakcinát illetően

Ezt gondolja most a toxikológus a Sinopharm oltóanyagáról.

Egyre több a fiatal a covid-osztályokon

Zacher Gábor azt mondta, bár korábban voltak kételyei a kínai Sinopharm vakcinája ellen, véleményét néhány nap alatt megváltoztatták a jelenlegi körülmények.

Hamut kell szórnom a fejemre, mert látom, hogy mit okoznak a vírus legújabb variánsai. Egy héttel ezelőtt még azt mondtam, hogy a kínaival én nem oltatnám be magam, de most már azt kell, mondjam, hogy azzal is! Oltani, oltani, oltás mindenekelőtt! A mérleg egyik felében ugyanis ott a koronavírus, a tüdőgyulladás, a későbbi szövődmények, a lélegeztetőgép és a halál, a másikon pedig ott van öt vakcina, amik védettséget nyújt” – magyarázta a toxikológus a 168.hu-nak.

Zacher Gábor elmondta, a koronavírus legújabb mutációi miatt egyre többen kerülnek kórházba, rohamosan töltődnek a covid-osztályok. „Az a rémisztő, hogy komplett családok is érkeznek, apa, anya, a gyerek pedig egy másik kórházban van. Tegnap reggel, mikor bementem a hatvani kórház covid-osztályára azt láttam, hogy a betegek egyharmada akár a gyerekem lehetne. Harmincas-negyvenes életerős fiatalok szemében látom a kétségbeesett aggódást, hogy „most mi lesz”. Persze sajnos ott vannak a 70-80 éves betegek is, de egyre több a fiatal” – fogalmazott.

A toxikológus azt is elmondta, hogy szerinte a krónikus betegeken és az időseken túl, az elhízottak vannak a legnagyobb veszélyben. „Nagyon komoly rizikófaktor az elhízás! Saját szememmel is látom, hogy 50 éves túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomással ha covidos lesz, szinte biztos, hogy súlyos légzési nehézséggel gépre kerül és meghal. Ennyi. Durvának tűnik, és biztosan nem hangzok píszinek, de szeretném, hogy az emberek túléljék ezt a betegséget” – mondta el Zacher.

A kormány tömeges oltásiprogramot indított, ami nagyban épül a Kínából származó Sinopharm vakcinára, amivel kapcsolatban számos kérdés felvetődik.

Leadfotó: Mokka / TV2

Oldalak

Szólj hozzá Te is!