Titkok szivárogtak ki a WHO-jelentésből - valójában így terjedt át a koronavírus az emberre

Nem közvetlenül denevérekről terjedt át az emberre a koronavírus - magyarázza az Egyészségügyi Világszervezet jelentése.

Nem denevérről terjedt át az emberre a Covid

Egy közvetítő faj feltehető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről. A jelentésből az AP hírügynökség közölt előzetes részleteket hétfőn. A jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket - amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el - kifejezetten valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.

Legvalószínűbb feltevésként a jelentés azt nevezi meg, hogy a vírus denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti - de szintén nem tartja valószínűnek - az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét. Bár a járvány későbbi szakaszában Peking többször közölte, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálata szerint több állampolgára is importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk még nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2