Borús jövőképet festett a WHO: egyre több embert fog érinteni ez az időskori rendellenesség

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a demenciában szenvedő betegek száma tíz éven belül akár 40 százalékkal is nőhet.

Egyre több embert fog érinteni a demencia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában. Az MTI tudósítása alapján a szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet: a WHO jelentése alapján az elöregedő népesség miatt egy évtizeden belül a betegek száma 40 százalékkal, 78 millióra nőhet, 2050-re pedig már a 139 milliót is elérheti.

A demencia olyan neurológiai rendellenességek gyűjtőfogalma, amelyek emlékezetvesztéssel és a kognitív képességek romlásával járnak. Az állapot hátterében gyakran stroke, agykárosodás vagy Alzheimer-kór áll. A rendellenesség súlyos gazdasági károkat is okoz, világszerte évi mintegy 1,3 billió dollár veszteséget idéz elő.

A világszervezet emlékeztetett, hogy csak minden negyedik országnak van nemzeti startégiája a demenciában szenvedők és családjaik támogatására. A WHO arra kérte a világ kormányait, hogy tegyenek lépéseket a közegészségügyi helyzet megoldásáért.

A demencia milliók memóriáját, függetlenségét és méltóságát rabolja el, de a többieket is meglopja, azokat, akik ismerik és szeretik őket. A világ cserbenhagyja a demenciában szenvedőket, és ez mindannyiunknak fáj” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2