Hirdetés

Így kerüld el a vesekő kialakulását - Tippek, amik megmentenek a kibírhatatlan fájdalomtól

A vesekövesség a lakosság 3-4%-át érinti. Mára már több mint 25 féle kőtípust tudnak megkülönböztetni a szakemberek; az esetek 80%-ában mindkét szervben megjelennek. Ha nem akarjuk megtapasztalni a vesekővel járó kibírhatatlan fájdalmat, előzzük meg a bajt, és tegyünk a kialakulása ellen. Mutatjuk, mit!

Igyál sok vizet

A vesekövek kalciumból, foszfátból és oxalátból állnak, vagyis olyan ásványi anyagokból, amikhez az étkezés során jutunk hozzá, és amik a vizelettel együtt távoznak a szervezetből. Amikor a vizelet túl koncentrált lesz, ezek az ásványi anyagok köveket formáznak. Hogy ezt kivédhessük, minél több folyadékot – lehetőleg vizet – kell innunk; a napi minimum 2-3 liter legyen.

Sportolj

Sport nélkül egy normális ember sem él, hiszen a mozgás a szervezetünk szinte minden folyamatát jótékonyan befolyásolja. Például a vesekövek kialakulását is megakadályozza: kutatások szerint már heti három óra intenzív mozgás vagy napi 1 óra séta is hihetetlenül hasznos lehet. A mozgásszegény életmód miatt ugyanis a vizelet pang, így könnyebben jelennek meg a kellemetlen kövek.

Felejtsd el a cukros üdítőket

Egy friss tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azoknak, akik minden nap isznak cukros üdítőket, 23%-kal több esélyük van a vesekő kialakulására. Az ok egyszerű: a fruktóz növeli a kalcium és az oxalát mennyiségét a vizeletben, így hozzájárul a vesekövek megjelenéséhez.

Fotó: cairnspost.com.au

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!