A köhögés nem betegség! - Így segíthet rajtad

A téli hónapokban a szervezetünknek sokkal több kihívással kell szembenéznie, hiszen az immunrendszerünk a fokozott igénybevétel miatt legyengül és nehezebben áll ellen a megbetegedéseket okozó vírusoknak, baktériumoknak. Ebben az időszakban gyakrabban fordulnak elő köhögéssel járó megbetegedések is, amik jócskán megkeseríthetik a mindennapjainkat, de ha tudjuk mihez nyúljunk, szerencsére hamar túllehetünk rajtuk.

Van, hogy a köhögés segít!

A köhögés önmagában nem betegség, csupán egy kísérő tünet, ami abban segíti szervezetünket, hogy megszabaduljon a légzőrendszert megbetegítő kórokozóktól és az azok hatására képződő váladéktól. Ez néha kellemetlenséggel jár, mégis fontos tudni, hogy szervezeted védekező rendszere a köhögéssel azon dolgozik, hogy mielőbb visszanyerd az egészségedet. Ezt pedig két féle módon teheti:

Száraz köhögéssel

A száraz köhögés nem termel váladékot, kiváltó oka lehet gyulladás, a nyálkahártya szárazsága vagy allergia is. A száraz köhögés nagyon zavaró tud lenni, főként ha éjszaka jelentkezik, és ezért nem tudsz tőle aludni. Ha a váladék nélküli, száraz köhögés az éjszakai pihenésben is gátol, érdemes köhögéscsillapítóval enyhítened a tüneteket.

Hurutos köhögéssel

Ha a köhögést köpet, váladék is kíséri, akkor hurutos, más néven nedves vagy produktív köhögésről beszélünk. Szervezetünkben a váladékképződés oka többnyire valamilyen légzőrendszeri gyulladás. A hurutos köhögés segíti a nyák távozását, tehát végeredményben a hurutos köhögés a barátunk. Ebben az esetben érdemes köptetőszerrel segíteni a váladék feloldását és megfelelő kiürülését.

Gyógyító növényeink (x)

A gyógynövény-alapú készítmények évszázadok óta ismertek és használtak a népi gyógyászatban. A gyógyszeripar természetesen napjainkban is hasznosítja a növények jótékony hatóanyagait. Hurutos köhögésre mi például a borostyánlevél kivonatot tartalmazó Prospan köptetőszert tudjuk javasolni, ami amellett, hogy vény nélkül is kapható, gyorsan oldja a nyákot, és segíti annak kiürülését, ezzel is támogatva szervezetedet abban, hogy minél előbb meggyógyulj. A Prospan szirup alkohol és cukormentes, ráadásul már két éves kortól adható, így az egész család számára segítséget jelent a hurutos köhögés kezelésében.

Miért éppen a borostyán?

A borostyán köptető, nyákoldó hatásáért a növény levelében magas koncentrációban megtalálható szaponinok a felelősek. A borostyánlevélben található szaponinok tágítják a hörgőket és csökkentik a légutakban lerakódott nyák sűrűségét, hogy könnyebb legyen felköhögni a letapadt váladékot. A borostyánlevél-kivonat hatásosságát hosszú ideig a tapasztalatra építve ismerték el a gyógyászatban, mára azonban hatásmechanizmusa tudományosan is bizonyított.

Szólj hozzá Te is!