5 percenként meghal miatta egy ember – Ezek a tényezők növelik leginkább a vérrög kialakulásának kockázatát

A vérrög a véralvadás végső terméke, és mivel a véralvadás egy szükséges folyamat, normális esetben a vérrögnek sem szabadna gondot okoznia. Ha azonban akkor képződik, amikor nem kellene, súlyos következményei lehetnek. A testben bárhol pusztíthat: mélyvénás vagy artériás trombózist idézhet elő, ami szívrohammal, agyvérzéssel jár. Nézzük, mi növeli a vérrög kialakulásának kockázatát!

1. Az állandó ülés

A mozgásszegény, ülő életmód jelentősen megnöveli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét, amely különféle betegségtípusok (szív- és érrendszeri, daganatos) kialakulását bizonyítottan elősegíti – írtuk meg egy korábbi cikkünkben arra utalva, hogy a mozdulatlanság miatt lelassul a vérkeringés, és könnyebben megalvad a vér. Az ülőmunkát végző emberek mellett azok is veszélyben vannak, akik sokat ülnek autóban, utaznak repülőn vagy vonaton. A szakemberek szerint 30-40 percenként érdemes felállni, és átmozgatni a tagjainkat, felpörgetni a vérkeringést, kinyújtani az izmokat. Emellett a rendszeres sport is feltétlenül szükséges!

2. Terhesség

Az a mennyiségű extra ösztrogén, ami kering a testben a terhesség alatt, jelentősen megnöveli a vérrög képződésének esélyét. Főleg a mélyvénás trombózisnak, azon belül is a medencevénák és az alsó lábszár-trombózisának kialakulása a legvalószínűbb; mivel a várandós nők kevesebbet mozognak, a vérkeringés lelassulhat. Fontos tudni, hogy a veszély attól még nem ér véget, hogy megszületett a baba: a fogantatástól a szülés után 6 hétig, de bizonyos esetekben akár tovább is fennállhat a fenyegetettség. Ebben az esetben is a sport fontosságára kell felhívnunk a figyelmet - minden leendő és újdonsült édesanyának választania kell egy kímélő mozgásformát, például a meditációt vagy a jógát, ami mozgásban tartja az izmaikat.

3. A testsúly és a testmagasság

A túlsúly komoly rizikófaktor lehet: a vérkeringés lelassul, és előkészíti a terepet a vérrögök kialakulásához. Törekedjünk tehát arra, hogy a testtömeg-indexünk a normális tartományban maradjon: ez 18,5 és 24,9 közé esik. Ahogy a testsúly, úgy a testmagasság is fontos tényező: minél magasabb valaki, annál nagyobb az esélye a vérrög megjelenésére - a nőknek 167 cm, a férfiaknak 182 cm felett kell aggódniuk. Az ok a következő: a vér áralmása lelassul, és megnő az alvadékonysága; a vérnek ugyanis a gravitációs erőt legyőzve kell áramlania, ez pedig annál nehezebb, minél nagyobb a testmagasság.

Fotó: workdesign.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!