Véres a székleted? Ezekre a betegségekre utalhat - nem csak a rákra

Véres székletről akkor beszélhetünk, amikor a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Sajnos a legtöbb ember hiába észleli magán ezt a tünetet, nem fordul orvoshoz; egyrészt kínosnak érzi, hogy erről kell beszélnie, másrészt fél, hogy esetleg rákja van. Pedig a véres széklet nemcsak daganatra utalhat, hanem olyan betegségekre, amelyek szakszerű kezeléssel gyógyíthatóak. Íme, 6 kór, ami oka lehet az ijesztő tünetnek!

1. Aranyér

Az aranyeresség a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartozik; 50 éves korára minden embernek legalább egyszer meg kell küzdenie ezzel a kellemetlen jelenséggel. Legjellemzőbb tünete a véres széklet, de utalhat rá az altesten látható duzzadt csomó, a fájdalmas székelés és a váladékozás. Kialakulásának oka a következő: székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek így még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra.

Különféle házi gyógymódokkal, gyógyszerrel és orvosi beavatkozással is lehet kezelni – szakemberhez akkor célszerű fordulni, ha a vérzés állandósul.

2. Anális fisszúra

Az anális fisszúra vagy végbélrepedés hosszanti repedés, fekély a végbélcsatorna felszíni rétegében, ami a belső végbélzáró izomgyűrű magasságában van; ha a seb fáj, az izom begörcsöl. Főleg fiataloknál illetve középkorúaknál gyakori, mivel ekkor még a végbélzáróizom feszessége sokkal nagyobb. A kemény, illetve a híg, hasmenéses, maró széklet, illetve a székletben található idegen testek, például magvak is kiválthatják az anális fisszúrát. A véres széklet mellett a szúró, fájdalmas érzés is intő jel, akár ájulással is járhat.

Kezelés nélkül szövődmények, fertőzések alakulhatnak ki, a megfelelő ellátás azonban teljes gyógyulást eredményezhet.

Fotó: everydayhealth.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!