A vegán étrend egészséges lehet, ha a szója nem marad ki belőle
A vegán étrend követőinek tudniuk kell, hogy bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat növényi forrásból nem kapnak meg. Ezeket muszáj pótolni: mutatjuk, mivel lehet a legjobban!
Egyre több a vegán
Vegánként rengeteg gyümölcs, zöldség és gabona közül választhatunk, a magvakról nem is beszélve: a variációk száma végtelen. Ettől függetlenül nem feltétlenül kell radikálisan megváltoztatnunk az étkezésünket és áttérni a teljesen növényi alapú étrendre: a vegán ételek kiválóan beilleszthetőek a menübe heti néhány étkezés erejéig is.
A veganizmus nagy múltra tekint vissza: a béke-párti hippik tették ismertté világszerte, de azóta számos híresség – például Alicia Silverstone vagy Beyoncé – tartja divatban azzal, hogy úgy döntött, száműzi az állati eredetű élelmiszereket a tányérjáról. Ha elhatároztuk, hogy áttérünk a vegán étkezésre, ügyeljünk azokra az alapszabályokra, melyek egyébként minden egészséges és kiegyensúlyozott diéta alapját alkotják. Törekedjünk arra, hogy sokféle zöldséget, gyümölcsöt, gabonát és magot fogyasszunk, ritkán fogyasszunk magas cukortartalmú élelmiszereket és gondosan szabályozzuk a telített és telítetlen zsírsavak arányát annak érdekében, hogy minden tápanyagot biztosítsunk a szervezetünknek.
Csak növényeket, kérem!
A vegán étrend kizár mindent, ami állati eredetű élelmiszer: így a húst, a tojást és a tejtermékeket is. Azt azonban minden vegánnak figyelembe kell vennie, hogy ez a fajta táplálkozás jó néhány hagyományos vitamin-és ásványianyag-forrástól is megfosztja a szervezetet. Éppen ezért, ha csak növényi alapú étrendet követünk, gondoskodnunk kell róla, hogy ezeket más forrásból pótoljuk. A szója az egyik legfontosabb fehérjeforrás, ami nem elhanyagolható tény mindazoknak, akik kiiktatják az állati fehérjéket az étrendjükből.