Mennyire veszélyes utcai ruhában ülni az ágyra?

Sokaknak természetes, hogy a lakásba lépés előtt leveszik a cipőjüket az ajtóban, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy mennyire biztonságos az utcán viselt ruhánkban leülni az ágyra, amiben alszunk. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Át kell gondolni az érveket

Tömegközlekedés, munkahely, menza – gondolj bele, mennyi helyen megfordulsz egy nap, leülsz pár székbe, hozzáérsz pár korláthoz, nekidőlsz néhány falnak, mindeközben pedig a ruhádra tapadhatnak különböző kórokozók. És akkor az izzadságról vagy az elhajt bőrsejtek által tervelt koszról még nem is beszéltünk… Vannak, akik hazaérve rögtön leveszik az utcai öltözetüket, ami megy egyenesen a szennyesbe, mások viszont kevésbé figyelnek erre oda.

Az első tábor azzal érvel, hogy a szövetekben akár hónapokig is elélhetnek a baktériumok és egyéb organizmusok, és a textilágyneműn szintén megragadhatnak. Még a vadonatúj ruhák is tele lehetnek bacilusokkal, így ezeket – az ágynemű gyakori mosása mellett – is érdemes vásárlás után rögtön a mosógépbe dobni. Érdemes távol tartani az ágytól minden más olyan használati tárgyat is, ami velünk volt napközben: a táskák, pénztárcák sem valók az ágyra, még ideiglenesen sem, mert hemzseg rajtuk a piszok.

Amennyiben a kórokozóknak mégis sikerül megtelepedni a lepedőn, onnan már könnyen átjuthatnak a bőrre, és a szőrtüszőkön keresztül gyulladásokat, pattanásokat, viszketést okozhatnak.

A szakértők szerint viszont nem érdemes túlzásba vinni az aggodalmat sem.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2