Ezeket az ételeket tilos a kutyádnak adni!

Neked finomság, neki egyenesen méreg.

1. Csokoládé

A csokoládé és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű keserű alkaloidot, ami az emberre nem veszélyes, de a teobromint lassan emésztő állatok már kis mennyiség elfogyasztása miatt is végzetes mérgezést szenvedhetnek. A kutyák esetében az első tünetek között hányás, hasmenés, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés és nyáladzás szerepelhet. Később izomgyengeség, szívritmus-zavarok, veseelégtelenség, majd a vérkeringés összeomlása is felléphet.

2. Szőlő, mazsola, ribizli

A szőlő, a mazsola és a ribizli a kutyák esetében veseelégtelenséget okozhat. Noha nem minden ebnél mutatkozik ez a súlyos tünet, azért nem árt vigyázni: ha hányást vagy hasmenést tapasztalunk kedvencünknél azután, hogy a három gyümölcs közül bármelyiket elfogyasztotta, azonnal vigyük orvoshoz.

3. Magvas gyümölcsök

Az olyan gyümölcsök magja, illetve magháza, mint a cseresznye, a szilva vagy a barack ciánt tartalmaz, ami nagy mennyiségben akár halálos is lehet a kutyákra nézve. A hangsúly a nagy jelzőn van, hiszen ha egyszer-egyszer előfordul, hogy a négylábú bekap néhány cseresznyét, akkor nem lehet baj.

4. Makadámdió

Egyes források szerint a makadámdió lenyelése olyan tüneteket idézhet elő, mint az instabil járás, hátsó lábak bénulása, gyengeség, levertség, hányás. A figyelmeztető jelek 6-24 órán belül jelentkezhetnek.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!