Innen tudhatod, mikor vagy igazán termékeny - Ezek a módszerek tényleg segítenek!

Az ovuláció a nők legtermékenyebb időszaka, az azonban egyénenként változik, hogy kinél mikor jön el a tüszőrepedés. A gyengébbik nem legtöbb képviselőjénél ez elég egyértelmű jelekkel jár, de ha tudatosan szeretnéd nyomon követni, mikor vagy a legtermékenyebb, akkor a következő módszereket ajánljuk. (x)

Naptármódszer

A rendszeres szerelmi együttlétek mellett, ha biztosra szeretnél menni, fontos, hogy ismerd a saját menstruációs ciklusodat. A legnagyobb esélyed a megtermékenyülésre ugyanis az ovuláció napján, illetve előtte egy-két nappal van. Egy átlagos, 28 napos ciklus esetén ez általában a 12-14. napon következik be, ebben az időszakban érdemes tehát egy kicsit intenzívebben próbálkozni. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a termékeny napok száma és időpontja egyénenként változhat, ráadásul a stressz vagy egy betegség is erőteljesen befolyásolhatja a ciklus hosszát.

Testi jelek megfigyelése

A hasi görcs az ovuláció egyik leggyakoribb jele. Néhány nőnél éles fájdalom jelentkezik a medence tájékán, de van, aki egyáltalán nem is érez semmit. A mellek érzékenységének megnövekedése a második leggyakoribb tünete az ovulációnak, a szervezeted így is mutatja, hogy készül a terhességre. A mellek azért válnak érzékenyebbé, mert az ösztrogén hormon miatt felgyűlik bennük a víz, így feszülnek vagy néha fájnak is.

Az ovuláció időszaka alatt a hüvelyváladék mennyisége, állaga és színe is megváltozik. Míg a ciklus többi napján a test kevesebb nedvet termel, addig a tüszőrepedés idején jóval többet, ráadásul a hüvelynedv színe és állaga is megváltozik, nyúlós és átlátszó lesz. Hogy miért? Azért, hogy a spermiumok könnyebben tudjanak úszni.

Ébredési alaphőmrséklet

A tüsző repedésének pontos meghatározásához naponta történő végbélhőmérséklet-mérést is lehet alkalmazni (lázmérőzés. Ezt reggel, közvetlenül ébredés után, még székelés vagy bármilyen mozgás előtt kell végrehajtani, és feljegyezni. Ezeket az értékeket összehasonlítva láthatóvá válik, hogy tüszőrepedés előtt maximum 0,1-0,2 °C-os a különbség, míg annak bekövetkezése után 0,6-0,7 °C-kal emelkedik meg a reggeli testhőmérséklet, és ez a következő menstruáció kezdetéig így is marad.

Ovulációs teszt

Az ovulációs tesztek a vizeleten keresztül ellenőrzik a szervezetben lévő LH szintjét. A vizeletet érdemes mindennap ugyanabban az időben, lehetőleg délután begyűjteni. A tesztelést a legjobb a 17. ciklusnapon elkezdeni és utána az ovuláció bekövetkeztéig vagy a következő menstruációig minden nap elvégezni. Az eredmény kiértékeléséhez össze kell hasonlítani a tesztcsík és a kontrollcsík színét. A teszt pozitív, ha mindkét csík ugyanolyan erős, mint a kontrollcsík. Ilyenkor érdemes az együttlétet az első pozitív teszt estéjére vagy másnap reggelre időzíteni.

Abban az esetben, ha csupán a kontrollcsík látható, az eredmény negatív, ha pedig a kontrollcsík sem jelenik meg, a teszt semleges eredményt mutat. Az ovulációs tesztekből, csakúgy, mint a terhességi tesztekből, létezik tesztcsík, kazetta, valamint vizeletsugaras kiszerelés is. A teszt elvégzésének konkrét módja és az eredmény leolvasásának ideje, a különböző típusú tesztektől függ.

Ha biztosra szeretnél menni (x)

A Clearblue Digital ovulációs teszt elősegíti a természetes teherbeesés esélyének maximalizálását azáltal, hogy megadja a 2 legtermékenyebb napod az egyes ciklusokban úgy, hogy méri a termékenységért felelős kulcsfontosságú hormon, a luteinizáló (sárgatestserkentő) hormon szintjének változását. Megbízhatóbb, mint a naptár módszer vagy a hőmérős módszer és digitálisan kijelzett, teljesen egyértelmű eredményt ad. Keresd a gyógyszertárakban, további információkért pedig látogass el a hu.clearblue.com oldalra.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!