Bárki elkaphatja és nincsenek jól felismerhető tünetei - Minden, amit a TBC-ről tudni kell

A 19. században még halálos kórnak számított, és bár ma már gyógyítható, még mindig rettegnek tőle az emberek. A TBC cseppfertőzéssel terjed; egy baktérium támadja meg a tüdőszövetet, és kezdi el pusztítani. Mivel ma van a tuberkolózis elleni küzdelem világnapja, összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről. Olvass tovább!

Nem csak a tüdőt érintheti

A tüdőtuberkulózis vagy tüdőgümőkór fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tüdő szöveteit támadják meg, majd gyógyszeres kezelés nélkül megkezdik pusztításukat. Bár sokan azt hiszik, hogy a kór csak a tüdőt érintheti, ez nem így van: ritka esetben megbetegítheti a gyomor- bélrendszert, a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt is.

A TBC előfordulási gyakorisága nagyban függ a szociális helyzettől, a betegség ugyanis leginkább azokban a térségekben fordul elő, ahol az életkörülmények nem túl jók. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az nem fertőződhet meg, aki tiszta lakásban él és odafigyel a higiéniára. A TBC cseppfertőzéssel terjed, így tulajdonképpen bárki elkaphatja.

Két fajtája van, az elsődleges és a másodlagos. Előbbi általában tünetmentesen jelentkezik, utóbbi viszont kiterjedtebben, szétszórtabban, és az immunrendszer gyengesége miatt kezdheti el kártékony munkáját.

Tünetei

A TBC nem tartozik azok közé a megbetegedések közé, amiknek specifikus tüneteik vannak; sőt, előfordul, hogy egyáltalán nincsenek tünetei. Éppen ezért nehéz felismerni, ráadásul azok a jelek, amik a pusztítására utalnak, ugyanúgy összefüggésbe hozhatóak mondjuk a tüdőrákkal is. A legegyértelműbb tünete a köhögés, ami makacs, és akár három hétnél is tovább tart. Ezenkívül intő jelek lehetnek a következők is:

  • véres váladék felköhögése
  • mellkasi fájdalom
  • fájdalom légzés vagy köhögés közben
  • megmagyarázhatatlan fogyás
  • fáradtság
  • láz
  • éjszakai izzadás
  • hidegrázás
  • étvágytalanság

Mivel ilyen nehéz „látatlanban” rájönni, hogy valaki TBC-s vagy nem, kiemelten fontos, hogy rendszeresen, minimum egy évben egyszer szűrővizsgálaton vegyünk részt. Így, ha elkaptuk a tuberkolózist, minél hamarabb kezeltetni tudjuk magunkat, ami ennél a betegségnél létfontosságú.

Fotó: naturalon.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!