Szmogriadó és savas eső - A levegőszennyezés káros hatásai

A környezetszennyezés korunk egyik legnagyobb problémája, melynek megoldása igencsak sürgető. Egészségünkre nézve a legtöbb kárt ezen belül is talán a légszennyezés okozza. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a fejlődő országokban évente legalább 700 ezer emberrel kevesebb halna meg, ha a levegőt szennyező anyagokat kivonnák a forgalomból. Mik ezek az anyagok, és miért ilyen veszélyesek? Ezekre kerestük a választ.

A tiszta levegő 78 % nitrogént, 21 % oxigént, és néhány egyéb gázt, vegyületet tartalmaz. A gond akkor van, ha ez az arány megbomlik, és az emberi szervezetre káros hatású anyagok túl nagy mennyiségben vannak jelen.

A légszennyezés különböző emberekre más-más hatással van, de súlyos károkat okozhat gyerekek, idősek esetében, illetve azoknál, akik szív-, légzőszervi-, vagy tüdőt érintő problémákkal küzdenek. A hosszantartó mérgezés krónikus betegségek, egyes esetekben tüdőrák kialakulásához, de akár vese-, máj-, vagy agykárosodáshoz is vezethet.

A „dioxidok”
A nitrogén-dioxid az egyik legtöbb kárt okozó vegyület, egy vörösesbarna, szúrós szagú gáz. Nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, és komoly egészségügyi problémákat okoz. Enyhébb esetben légzőszervi problémákat okoz, komolyabb koncentrációban, hosszabb ideig belélegezve pedig elváltozásokat eredményezhet a tüdőben.

A kén-dioxid színtelen, szúrósszagú gáz, az egyik legveszélyesebb légszennyező anyag. Ez is elsősorban a légzőszervi megbetegedésekért felelős. A tüdő mellett roncsolja az orr nyálkahártyáját, irritálja a szemet. Magas koncentrációja súlyos esetben akár légzésbénuláshoz is vezethet.

A tiszta levegőt mérgező gázok közül legismertebb a szén-dioxid. Magas koncentrációja nehezíti a légzést, gátolja a vér oxigénellátását, és többek között ezt a vegyületet is okolják az asztmás, illetve allergiás megbetegedések számának ugrásszerű növekedéséért.

Szmog és savas eső
A szmog nem más, mint füstköd, amely a nagyvárosokban a környezetszennyezés hatására egyre többször üti fel a fejét. Két típusa van, az egyik a Los Angeles-típusú úgynevezett oxidáló szmog, mely a közlekedés általi szennyezés, erős napsugárzás és gyenge légmozgás hatására alakul ki. Az ultraibolya sugárzás miatt nitrogén-dioxid és ózon keletkezik, melyek irritálják a nyálkahártyát, káros hatással vannak emberekre, állatokra és növényekre egyaránt.

A szmog másik fajtája a London-típusú redukáló füstköd, mely szélcsendes időben, magas páratartalom, és alacsonyabb, akár fagypont körüli hőmérséklet esetén jelenik meg. Ilyenkor nagymennyiségű szén-, illetve rosszabb esetben kén-dioxid gyülemlik fel. A szén-dioxid szénsavvá, a kén-dioxid kénsavvá válik, ekkor jellemző a savas eső, a csapadék pH-értéke drasztikusan lecsökken. A savas eső természetesen komoly károkat okoz a természeti környezetben, emellett hozzájárul a légzőszervi megbetegedések kialakulásához, hörghuruthoz vezethet.

Tanácsok
Sokan azt gondolják, a környezetszennyezés megelőzése, a levegő tisztán tartása nem egy emberen múlik, így nem is foglalkoznak vele. Ez azonban rossz hozzáállás, mindenki tehet a légszennyezés ellen, ha igazán akar. A benzinárak úgyis magasak, használjuk inkább a tömegközlekedést, jó időben pedig pattanjunk biciklire.

A szmogriadót mindig vegyük komolyan, ilyenkor lehetőség szerint kevesebbet szellőztessünk, ne tartózkodjunk túl sokat kint, és főként ne menjünk sétálni, vagy futni, hisz ilyenkor felgyorsul a légzés, és még több káros anyag jut a szervezetbe. Ha erős a szennyezés, vagy légúti problémáink vannak, érdemes maszkot hordani.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!