Szlávik János: „Egy magyar mutáns is kialakulhat”

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt is elárulta, melyik jelenlegi koronavírusvariánst tartja a legveszélyesebbnek.

A brit, az amerikai és az afrikai után jöhet a magyar mutáns

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa volt a TV2 Mokka vendége, aki naprakész információkkal látta el a nézőket a koronavírus kapcsán. A szakember elmondta, továbbra is súlyosnak látja a jelenlegi helyzetet. „Ilyen mértékű növekedést még egyik hullámban sem észleltünk, és nem tudom, hogy hol a vége. Nagyon nehéz jósolni ezekkel a számokkal, nagyon sokan kerülnek kórházba, nagyon sokan kerülnek intenzív osztályra, nagyon sokan vannak lélegeztetőgépen” – fogalmazott. Hozzátette, sajnos nem lehet pontosan megjósolni, mikor várható a harmadik hullám tetőzése, de a vírusvariánsok megjelenésétől függetlenül továbbra is az idős, krónikus betegséggel küzdők tartoznak a legveszélyeztetettebbek közé.

A járvány lefolyását az újabb és újabb mutánsok megjelenése nehezíti. „Ezek [a vírusvariánsok] rendkívül könnyen terjednek. Amikor Angliában felfedezték az angol mutánst, akkor szinte már egész Európában mindenhol jelen volt kismértékben, aztán egyszer csak dominánssá vált, így van ez Magyarországon is. Van dél-afrikai, nigériai, brazil, japán, cseh, amerikai, és még sorolhatnám. Folyamatosan jelennek meg, és terjednek el. Sajnos képesek lehetnek meglepetéseket okozni, még akár a védőoltással kapcsolatban is” – mondta el a főorvos.

Műsorvezetői kérdésre Szlávik János elmondta, mi kell ahhoz, hogy Magyarországon kialakuljon egy vírusvariáns. „A véletlen. A vírus folyamatosan változik, és folyamatosan próbál kiszabadulni abból a nyomásból, amit a védőoltások, amit a gyógyszerek adnak – és sikerül neki, tehát akár egy magyar mutáns is kialakulhat. Az állandó változás azt jelenti, hogy egyes változások a vírusnak rosszat tesznek, akkor elpusztul; mások pedig kiemelik a többi vírus közül – gyorsabban terjed, súlyosabb megbetegedést okoz. Nagyon-nagyon súlyosat nem fog, mert akkor saját maga pusztítja el önmagát. Bizonyos keretek között működik ez a mutáció, ezért kell újabb és újabb védőoltásokat kidolgozni” - mondta az infektológus, illetve hozzátette: a védőoltásokat jelenleg is úgy próbálják meg átalakítani, hogy a mutánsok ellen is hatékonyak legyenek.

Szlávik János a dél-afrikait, valamint a brazil variánst tartja a legveszélyesebb mutánsnak, előbbit már Magyarországon is azonosították, azonban a szakember elmondta, idővel mindegyik mutáns meg fog jelenni hazánkban is.

A legmegbízhatóbb szűrővizsgálat sem mutatja ki az új mutánst, de ettől még nem fertőz jobban és nem okoz súlyosabb tüneteket sem.

Leadfotó: Mokka / TV2

Oldalak