Ritka bravúrt vittek véghez az orvosok: 15 órás műtét árán választották szét a sziámi ikerpárt

A négy szakaszban végrehajtott műtét volt az egyik legkomplikáltabb, amelyet a Szalmán királyról elnevezett humanitárius és segélyközpont orvoscsapata valaha végzett.

Huszonnégy orvos bámulatos csapatmunkája

A polgárháborús Jemenből érkezett sziámi ikreket választottak szét Szaúd-Arábiában egy 15 órás műtét során – jelentette hétfőn az SPA szaúdi hírügynökség. A fiúgyerekek – Juszef és Jaszin – több szervüknél voltak összenőve. Szétválasztásukban 24 orvos működött közre.

Az SPA jelentése szerint a négy szakaszban végrehajtott operáció volt az egyik legkomplikáltabb, amelyet a Szalmán királyról elnevezett humanitárius és segélyközpont orvoscsapata valaha végzett.

A szaúdi orvosok tavaly júliusban parazita ikertestvérétől szabadítottak meg egy jemeni kislányt. Akkori közlésük szerint az volt az 50. műtétjük sziámi ikreken.

Tavaly decemberben a jordániai Ammánban is szétoperáltak egy jemeni ikerpárt.

Szalmán szaúdi király a múlt héten elrendelte, hogy szállítsanak országába egy további jemeni sziámi ikerpárt is – két, fejénél összenőtt kislányt, Mavaddaht és Rahmaht – orvosi vizsgálatra és a szétválasztásuk lehetőségének tanulmányozására. A szaúdi uralkodó nagy jelentőséget tulajdonít hazája sziámiiker-programjának – írta az állami hírügynökség.

Jement hét éve sújtja polgárháború.

(MTI)

Fotó: 123rf

Az egypetéjű ikertestvérek számára egyáltalán nem szolgálnak meglepetéssel a dupla születésnapok, azonban ilyesfajta egybeesésre még ők sem számítottak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak