Egészség

Számolj le a cukorral! 4 természetes és finom édesítő

Nyugalom, biztonság, szeretet - akár hiszed akár nem, az édes ízt ezekhez az érzésekhez társítjuk, hiszen az édes, cukros tejjel találkozunk életünkben először, közvetlenül a születésünk után. Ám az édes, cukros dolgok sokszor nem férnek bele az étrendünkbe, ezért lemondunk rólunk, pedig nem lenne muszáj, mert van megoldás a káros cukor kiváltására.

Méz
Rendkívül sokoldalúan felhasználható édesítőszer, tehetjük hideg és meleg italokba, süteményekbe, desszertkrémekbe vagy használhatjuk húsok, sült zöldségek fűszerezésére is. A fogyókúrázók csak mértékkel fogyasszák, hiszen kalóriatartalma alig marad el a cukor mögött. Ugyanakkor kedvezően hat az izom és szívműködésre, tehát edzésnapokon kimondottan ajánlatos. Magas kalcium, vas, cink és foszfor tartalma mellett, található benne többféle B- és C-vitamin is.

Fruktóz
A fruktózt a nádcukor elbontásával hozzák létre, jellemzően ipari felhasználású, főként szörpök, lekvárok gyógyszerek édesítésére használják. A fruktózt, vagy más néven gyümölcscukrot a cukorbetegek is fogyaszthatják (napi maximum 30 grammot), hiszen a vércukorszintet lassan emeli meg. Édességét tekintve körülbelül másfélszer édesebb, mint a répacukor, így kevesebbet kell belőle használni. Használhatjuk sütéshez, főzéshez, szinte teljesen cukor ízű, mellékíztől nem kell tartanunk.

Nyírfacukor/Xilit
Manapság a nyírfacukor az aranykorát éli, több cukrászda is büszkén hirdeti, hogy tartanak nyírfacukorral készült édességeket. A xilit hatalmas előnye, hogy nincs mellékíze, sütés-főzés során nem kell nagy figyelmet fordítanunk az adagolásra, hiszen azonos mennyiség kell belőle, mint a sima cukorból. Sütés közben egyedül arra kell ügyelnünk, hogy élesztős tésztákhoz nem használható, mert az élesztő nem tudja bontani. Energiatartalma 40%-kal kevesebb, mint a cukornak, így nem emeli meg a glikémiás indexet, vagyis fogyókúrázók is használhatják, nem kell éhségrohamoktól tartani.

Sztívia
A természetes édesítők közül a sztívia édes íze hasonlít a cukorra legkevésbé, ám a sztívia hívők szerint két hét alatt hozzá lehet szokni. Miért érdemes átszokni a sztíviára?
Kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, hőhatására az íze nem változik meg. Számos alakban kapható, készül belőle őrlemény, por, tabletta és cseppfolyós formában s elérhető. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert kedvezően befolyásolja a hasnyálmirigy működését. Fontos érv mellette, hogy nem roncsolja a fogakat, sőt védi a fogzománcot, és segít megelőzni a fogszuvasodás kialakulását.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Méz
Rendkívül sokoldalúan felhasználható édesítőszer, tehetjük hideg és meleg italokba, süteményekbe, desszertkrémekbe vagy használhatjuk húsok, sült zöldségek fűszerezésére is. A fogyókúrázók csak mértékkel fogyasszák, hiszen kalóriatartalma alig marad el a cukor mögött. Ugyanakkor kedvezően hat az izom és szívműködésre, tehát edzésnapokon kimondottan ajánlatos. Magas kalcium, vas, cink és foszfor tartalma mellett, található benne többféle B- és C-vitamin is.

Fruktóz
A fruktózt a nádcukor elbontásával hozzák létre, jellemzően ipari felhasználású, főként szörpök, lekvárok gyógyszerek édesítésére használják. A fruktózt, vagy más néven gyümölcscukrot a cukorbetegek is fogyaszthatják (napi maximum 30 grammot), hiszen a vércukorszintet lassan emeli meg. Édességét tekintve körülbelül másfélszer édesebb, mint a répacukor, így kevesebbet kell belőle használni. Használhatjuk sütéshez, főzéshez, szinte teljesen cukor ízű, mellékíztől nem kell tartanunk.

Nyírfacukor/Xilit
Manapság a nyírfacukor az aranykorát éli, több cukrászda is büszkén hirdeti, hogy tartanak nyírfacukorral készült édességeket. A xilit hatalmas előnye, hogy nincs mellékíze, sütés-főzés során nem kell nagy figyelmet fordítanunk az adagolásra, hiszen azonos mennyiség kell belőle, mint a sima cukorból. Sütés közben egyedül arra kell ügyelnünk, hogy élesztős tésztákhoz nem használható, mert az élesztő nem tudja bontani. Energiatartalma 40%-kal kevesebb, mint a cukornak, így nem emeli meg a glikémiás indexet, vagyis fogyókúrázók is használhatják, nem kell éhségrohamoktól tartani.

Sztívia
A természetes édesítők közül a sztívia édes íze hasonlít a cukorra legkevésbé, ám a sztívia hívők szerint két hét alatt hozzá lehet szokni. Miért érdemes átszokni a sztíviára?
Kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, hőhatására az íze nem változik meg. Számos alakban kapható, készül belőle őrlemény, por, tabletta és cseppfolyós formában s elérhető. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert kedvezően befolyásolja a hasnyálmirigy működését. Fontos érv mellette, hogy nem roncsolja a fogakat, sőt védi a fogzománcot, és segít megelőzni a fogszuvasodás kialakulását.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A szilveszteri nagy virslifőzés előtt tisztába kell tenni ezt a kérdést, mivel az internet népe ezen kattog.
Fashion&Beauty
Ha még keresed a tökéletes bőrkabátot, akkor ne menj messzire: Letícia spanyol királyné megmutatja, milyen darabra érdemes lecsapnod!
Lifestyle
Karácsony előtt mindenki meg fogja rohamozni a boltokat, és te is több pénzt fogsz ott hagyni, ha nem figyelsz.
Sztárok
Rengetegen vettek most elő régi videókat Balázs Pétertől, aki imádta megnevettetni az embereket.
Fashion&Beauty
Közeleg a céges ünnepi buli, te pedig megint ott állsz a szekrény előtt azzal az ismerős kérdéssel: „Ez túl irodai? Ez meg túl sok?” Jó hírünk van: nem kell kompromisszumot kötnöd a kényelem és az...
Utazás
Ha idén télen igazán varázslatos karácsonyi élményre vágysz, hagyd, hogy Európa legszebb tájai és ünnepi vásárai vonattal táruljanak eléd. Ezek a vonatutak nemcsak kényelmesek és izgalmasak, de mesés...