Szakértőnk segít - Ezért fontos a csonttörések utáni rehabilitáció

Számtalan olyan esettel találkozom, ahol a gipszlevételt követő hónapokban tanácstalanok az emberek, hogy miként tudnák elősegíteni állapotuk javulását. Végtagtörések döntő százaléka után visszamarad valamilyen enyhébb, akár súlyosabb mozgáskorlátozottság. A helyzet súlyosságát meghatározza a törés, sérülés típusa. Csonttörések alatt számos lágyrész sérül meg, ilyenek az inak, szalagok, izomcsoportok, idegek, erek, stb. A forradás alatt bekövetkezett izom-, szalagtömörödés, megrövidülés akadályozottá teheti a végtag teljes körű felépülését, használatát.

Komoly problémák alakulhatnak ki

Ilyenkor az egyén nehezebben képes mozgatni a végtagot, valamint előfordul, hogy könnyen kimerül, fárad a végtag és emiatt fájdalom keletkezhet. A sérült végtag önmagában is problémát okoz, ezen kívül a test különböző részeire is kihat a mozgáskorlátozottság. Például ha valaki felkartörést szenved el annak utósérülése a vállak, háti és nyaki szakasz izomrendszerének kötöttsége, csomósodása, és idegfájdalma. Mindez együttesen, hosszútávon komoly problémákhoz vezethet, ilyen a gerincferdülés, a befagyott váll és időszakonkénti elviselhetetlen fájdalom. A beteg könnyen beleesik abba a hibába, hogy kíméli a sérült végtagot, fél használni a mindennapok tevékenységénél, emiatt antalgiás testtartást vesz fel.

A gipszlevételt követő hetekben a sérültnek szüksége lesz orvosi gyógymasszázs kezelésekre. Sokszor elkövetik azt a hibát, hogy csak gyógytornát alkalmaznak a pácienseknél, azonban a hosszú távú és eredményes gyógyuláshoz szükség van gyógymasszázs kezelésekre is, mert az izomkötöttségeket, tömörödést, megrövidüléseket oldani kell, valamint javítani az izom és ideg kapcsolatot. Hetente 2 alkalommal ajánlottak a kezelések, amelyek által javul a végtag vérkeringése, az izom érzőideg funkciója stb.

A kezelések célja

A gyógymasszázs kezelések célja, hogy lehetővé tegyék a sérülésből való teljes körű felépülést. Egy-egy törés alkalmával olyan szinten sérül a végtag, hogy rendszeresen marad vissza zsibbadás, fájdalom, érzéskiesés, ödémásodás stb. A kezelések időtartama változó, a sérülés, törés súlyossága határozza meg, hogy kinél mennyi idő és munka szükséges a gyógyuláshoz. Minél hamarabb kezdjük el a gyógymaszázs kezeléseket annál nagyobb eséllyel épül fel az illető.

Természetesen meghatározó szempont még a kor, a fiatal szervezet gyorsabban, hatékonyabban regenerálódik, míg az idősebb szervezet lassabban, emiatt több ideig elhúzódhat a kezelés. A kezelések alatt alaposan átdolgozzuk a sérült végtagot, az izom és idegrendszert összekötő idegvégződéseket, pontokat nyomogatással és dörzsöléssel. Ezen felül aktív és passzív kimozgatásokat és nyújtásokat végzünk a páciensen, ami elősegíti a koordinációs készség újbóli egészséges, akadálymentes használatát.

Fotó: focus.de

Oldalak

  • 1
  • 2