Ez a mentális betegség nem is olyan ritka, mint hinnéd: íme 4 mítosz a skizofréniáról

Május 24-e, a Skizofrénia Világnapja azokról szól, akik az egyik legsúlyosabb mentális betegségben szenvednek. Ez a nap azért is fontos a Richter számára, mert a skizofréniával kapcsolatos tájékoztatás és felvilágosítás a betegek életminőségének javítása nekik nem csak kötelességük, hanem missziójuk is. (x)

A hiteles tájékozódásért

Kollégáik azért dolgoznak fáradhatatlanul, hogy új terápiás lehetőségeket találjanak, támogassák azon orvosokat és ápolókat, akik pszichiátriai betegekkel foglalkoznak és segítséget nyújtsanak a betegeknek és családjuknak, hogy ezt a krónikus állapotot kezeljék. A Richter a pszichiátriai szakma elkötelezett partnereként folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek által javíthat a skizofréniás betegek életminőségén. Ezért is szolgál örömükre, hogy nyugat európai partnerükkel, a Recordatival bemutathatják új, angol nyelvű honlapjkat, a schizophrenia.life-ot.

Míg a weboldalon az orvosok naprakész szakmai információt találhatnak a skizofréniáról és terápiás lehetőségeiről, addig a betegek és családtagjaik könnyen érthető módon olvashatnak erről a mentális betegségről. Céljuk a weboldal létrehozásával azonos a Skizofrénia világnapjának küldetésével: felhívni a figyelmet a skizofréniára és lerombolni az ezt övező mítoszokat.

Mítosz#1 A skizofrénia ritka betegség

Körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved, ami alapján egyáltalán nem mondható ez a betegség ritkának. Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

Mítosz#2 A skizofrénia tudathasadásos személyiségzavar

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk (amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott) vagy a téveszmék (amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak).

Mítosz#3 A filmek hitelesen mutatják be a hallucináló skizofrén beteget

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. Azonban a skizofrénia nem csak ennyiből áll, hanem vannak negatív és kognitív tünetek is. Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória- és figyelemzavarokat.

Mítosz#4 A skizofréniában szenvedők veszélyesek és kórházban a helyük

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy gyakoribb azoknál, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!