Nem kell savlekötő a gyomorégésre, ha változtatsz ezen a 7 apró dolgon

Számos életmódbeli változtatás javíthat az állapotodon - ne csak a gyógyszerekben bízz!

1. Kerüld a gyomorbántalmakat okozó ételeket és italokat

Nem egy olyan étel és ital van, ami elernyedésre készteti a nyelőcső záróizmait, így a gyomorsav könnyebben visszafolyhat a torokba. Ilyenek például a citrusfélék, a kávé, a tea, a csokoládé. Próbáld meg egy ideig hanyagolni őket, majd kis adagokban visszaszoktatni magad rájuk - de soha ne fogyassz belőlük túl sokat!

2. Add le a fölös kilókat

A túlsúly is felerősítheti a reflux okozta tüneteket, úgyhogy ha régóta küzdesz pluszkilókkal, kezdd el leadni őket. Nem mindegy azonban, milyen diétára bólintasz rá: egyél sok fehérjét, egészséges zsírokat, zöldséget és gyümölcsöt. Emellett a rendszeres sportot se hanyagold el, anélkül bármit vihetsz be a szervezetedbe, nem lesz eredménye a küzdelmednek.

3. Csökkentsd a bevitt cukor mennyiségét

Több tanulmány is bizonyította, hogy ha kevesebb cukrot eszünk, a gyomorégés kínzó tünetei is enyhülhetnek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy minél több cukorban és szénhidrátban gazdag fogást fogyasztunk el, annál rosszabb lesz az állapotunk. Ezért nagyon fontos, hogy figyelj a cukor-és szénhidráttartalomra: a zabkása, a bogyós gyümölcsök és a bab például mindkét szempontból biztonságos.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!